Vés al contingut

El rei se'n va de gresca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaEl rei se'n va de gresca
The King Steps Out Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióJosef von Sternberg Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióSidney Buchman Modifica el valor a Wikidata
MúsicaFritz Kreisler Modifica el valor a Wikidata
FotografiaLucien Ballard Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeViola Lawrence Modifica el valor a Wikidata
ProductoraColumbia Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorColumbia Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1936 Modifica el valor a Wikidata
Durada85 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia i cinema musical Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióÀustria Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0027847 FilmAffinity: 152343 Rottentomatoes: m/the-king-steps-out Letterboxd: the-king-steps-out Allmovie: v97808 AFI: 4143 TMDB.org: 204388 Modifica el valor a Wikidata

El rei se'n va de gresca (títol original en anglès The King Steps Out) és una pel·lícula de comèdia lleugera estatunidenca del 1936 dirigida per Josef von Sternberg basada en els primers anys de l'emperadriu Elisabet d'Àustria, coneguda com "Sisi" o "Sissi", i el seu festeig i matrimoni amb Francesc Josep I d'Àustria, després que ell es va comprometre inicialment amb la seva germana gran Helena de Baviera.[1] La pel·lícula està ambientada entre 1852 i 1854. Ha estat doblada al català.[2]

El guió va ser escrit per Sidney Buchman, basat en una obra de teatre anomenada Sissys Brautfahrt d'Ernst Décsey i Robert Weil també conegut com Gustav Holm[3] Columbia Pictures va comprar els drets a Ernst Marischka per fer la pel·lícula. La lletra de la música era de Dorothy Fields i la música del compositor i violinista vienès Fritz Kreisler.[1] La fotografia va ser de Lucien Ballard i l'edició de Viola Lawrence. El disseny de vestuari va ser de l'austríac Ernst Deutsch-Dryden.

La futura ballarina de Broadway Gwen Verdon va debutar al cinema fent un solo de ballet als 11 anys, però no estava acreditada.

La pel·lícula només va tenir una influència mínima en la posterior trilogia Sissi de la dècada de 1950 d'Ernst Marischka protagonitzada per Romy Schneider i Karlheinz Böhm.

Repartiment

[modifica]

Recepció

[modifica]

Escrivint per a The Spectator l'any 1936, Graham Greene va donar a la pel·lícula una crítica lleugerament positiva, assenyalant que en les seves "seqüències lleugeres i divertides" portava els trets distintius del "toc Lubitsch". Greene va elogiar l'actuació de Bing, afirmant que "tota la pel·lícula [és portada] sobre les seves espatlles d'una manera molt expressiva".[4]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 Nugent, Frank S. «Grace Moore's First Operetta, 'The King Steps Out,' Opens at the Music Hall -- 'Florida Special' at the Rialto.». The New York Times, 29-05-1936.
  2. El rei se'n va de gresca a esadir.cat
  3. Baxter, John. Von Sternberg. University Press of Kentucky p. 198, 2010. ISBN 978-0-8131-3994-4. 
  4. Greene, Graham «The Texas Rangers/Savoy Hotel 217/The King Steps Out». The Spectator, 09-10-1036. (reprinted in: The Pleasure Dome, 1980, p. 108. ISBN 0192812866. )

Enllaços externs

[modifica]