Vés al contingut

Elbrusita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralElbrusita
Fórmula químicaCa₃U6+ZrFe₂3+Fe2+O₁₂
EpònimElbrús Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMont Lakargi, caldera del Verkhnechegemskaya, República de Kabardino-Balkària, Regió del Caucas del Nord, Federació Russa
Classificació
CategoriaMineral
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 12,7456(9) Å;
Grup puntualm3m (4/m 3 2/m) - hexoctaèdric
Més informació
Estatus IMAmineral reanomenat (Rn) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2009-051
SímbolEbs Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'elbrusita és un mineral que pertany al grup de la bitikleïta. L'elbrusita fou anomenada inicialment com a elbrusita-(Zr), però amb la nova nomenclatura del supergrup del granat, els sufixs van deixar d'emprar-se per a minerals del grup i, per tant, el mineral va passar a anomenar-se elbrusita. Pren aquest nom del mont Elbrús, el punt més elevat d'Europa, ja que el mineral va ser descobert a l'àrea volcànica d'Elbrús-Kyugen. El descobriment del mineral va ser publicat el 2010.

Característiques

[modifica]

L'elbrusita és un element químic de fórmula química Ca₃U6+ZrFe₂3+Fe2+O₁₂. Cristal·litza en el sistema isomètric. Presenta colors entre marrons i negres, amb una ratlla marró. El mineral va ser descrit en xenòlits presents en ignimbrites, tot formant grans minerals d'entre 10 i 15 micròmetres.

Formació i jaciments

[modifica]

En la seva localitat tipus (únic lloc on s'ha descrit), es va trobar en xenòlits d'skarn associat a spurrita, a la caldera de Chegem. A pert d'amb la spurrita, es troba associada a rondorfita, wadalita, kimzeyita, perovskita, lakargiïta, el·lestadita-(OH), hil·lebrandita, afwillita, hodrocalumita, minerals del grup de l'ettringita i hidrogrossulària.[2]

Referències

[modifica]
  1. «Elbrusite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. Galuskina, I. O.; Galuskin, E. V.; Armbruster, T.; Lazic, B.; Kusz, J. «Elbrusite-(Zr)--A new uranian garnet from the Upper Chegem caldera, Kabardino-Balkaria, Northern Caucasus, Russia» (en anglès). American Mineralogist, 95, 8-9, 01-08-2010, pàg. 1172–1181. DOI: 10.2138/am.2010.3507. ISSN: 0003-004X.