Eli Gal (prefecte)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaEli Gal
{{Infotaula persona/escutcarrec|Q1190123|}} {{feminitzar_ordinal||Q6581097}} {{Nom ítem WD|Q1190123|Q6581097}} 

Activitat professional
Ocupació Soldat
Època Imperi romà
Dades familiars
Dinastia Gens Èlia
Modifica dades a Wikidata

Eli Gal (llatí: Caius Aelius Gallus) fou un magistrat romà amic d'Estrabó el geògraf. Era prefecte d'Egipte (2524 aC) sota el govern d'August i poc després del govern en aquesta província de Gai Corneli Gal. En el seu govern es va fer una coneguda expedició a Aràbia[1] organitzada per ordre d'August, per concertar tractats d'amistat amb els pobles de la zona o per sotmetre’ls si s'oposaven.

L'expedició va sortir de Cleopatris (l'antiga Arsinoe) i als 15 dies va arribar a Leuce Come (Λευκὴ κώμη), encara al país dels nabateus on van haver de passar l'estiu i l'hivern per una epidèmia. A la primavera següent van passar pel territori d'Aretes, un vassall o aliat d'Obodas, el rei dels nabateus a l'època, país que van creuar a camell en 30 dies. El primer guia de l'expedició fou el romà Sil·leu (Syllaeus) procurava obstaculitzar l'avanç. Estrabó dóna un relat de l'expedició. La calor i la manca d'aigua potable va provocar una malaltia desconeguda entre la tropa i bona part de l'exèrcit va quedar aniquilat i els àrabs no solament els van rebutjar sinó que encara es van apoderar d'algunes zones que els romans controlaven fins llavors.

Van arribar llavors a un país anomenat Ararena (Ἀραρηνή), governat pel xeic Sabus. Aquest país el van creuar en 50 dies, ja que no tenien guia, i van arribar a la ciutat d'Agrani (Ἀγρανοί), cap d'un país pacífic i comerciant que van creuar amb 6 dies i van arribar a un riu on van lliurar una batalla en la qual van matar deu mil àrabs i només van perdre dos homes, conquerint la ciutat d'Asca (Ἄσκα) i després la d'Athrulla (Ἄθρουλλα), i entrant al país dels marsyabae (marsiabes, la capital es deia igual) i dels rhamanitae (ramanites) governat per Ilasarus. D'allí es van haver de retirar per manca d'aigua retornant per una ruta més curta cap a Anagrama (on van arribar en 9 dies), després a un lloc anomenat Set Pous (Ἑπτὰ φρέατα), on van arribar en 11 dies, seguint cap a Chaalla (Χάαλλα) i Malotha (Μαλόθα), aquesta a la riba d'un riu, i després a un desert i a Nera o Negra Come (Νερὰ κώμη), a la vora del mar, al país d'Obodas, rei nabateu.

Gal va utilitzar sis mesos en l'expedició degut a la traïció del seu guia, mentre que va efectuar la retirada en només seixanta dies. A Nera van embarcar cap a Myos Hormus (Μυὸς ὅρμος) on van arribar als 11 dies.

Plini més breument esmenta que Gal va destruir ciutats com Negra, Amnestrum, Nesca, Magusa, Tammacum, Labecia, Mariaba (Marib?) i Caripeta, el punt més llunyà.

Referències[modifica]

  1. Shahîd, Irfan. Byzantium and the Arabs in the Fifth Century (en anglès). Dumbarton Oaks, 1989, p. 364. ISBN 0884021521. 

Vegeu també[modifica]