Elisabet Canalias Vila

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaElisabet Canalias Vila
Biografia
Naixement21 desembre 1979 Modifica el valor a Wikidata (44 anys)
Olot (Garrotxa) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Nacionalitatcatalana
FormacióUniversitat Politècnica de Catalunya - doctorat
Universitat Politècnica de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiJosep Masdemont Soler Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómatemàtica, enginyera aeroespacial Modifica el valor a Wikidata

Elisabet Canalias Vila (Olot, 21 de desembre de 1979) és una matemàtica catalana especialista en el càlcul de trajectòries interplanetàries, coneguda per la seva participació en les operacions d'aterratge de la sonda Philae sobre el cometa 67P/Txuriúmov-Herassimenko. Llicenciada en matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya i doctora en ciència i tecnologia aeroespacial, va presentar la seva tesi doctoral en 2007 sota el títol «Contribució al disseny de missions als punts de libració utilitzant varietats invariants hiperbòliques».[1][2] Des de llavors i fins al 2009 va continuar la seva recerca sobre aquest tema amb un contracte de postgrau a l'Agència Espacial Europea.[3]

El 2010 va formar part de l'equip d'operacions de l'Agència Espacial Europea que va fer realitzar a la sonda Rosetta el sobrevol de l'asteroide Lutetia[4] en la seva trajectòria cap al cometa 67P/Txuriúmov-Herassimenko. A partir del 2013 va passar a formar part del Centre d'Operacions Científiques i de Navegació (SONC) de Philae a l'Agència Espacial Francesa.[5] Com a membre de l'equip de Dinàmica del Vol (SONC-FD), va participar en l'anàlisi de missió i als calculs de trajectòria que van conduir el 2014 a l'elecció de la regió anomenada Agilkia com a lloc d'aterratge de Philae.[6] Va treballar al centre de control durant les operacions de separació, descens i aterratge de Philae, així com als estudis posteriors al rebot de la sonda sobre la superfície del cometa.[7]

Els mitjans de comunicació es van fer ressò de la participació d'una científica catalana a aquesta missió.[8] L'ajuntament d'Olot la va nomenar ambaixadora d'aquesta vila, de la qual és originària.[9][10] Per la seva part, el Centre d'Iniciatives Turístiques d'Olot li va concedir en reconeixement del seu treball el premi Garrotxina de l'Any 2014.[11][12][13]

Actualment és un dels experts de referència a l'Agència Espacial Francesa (CNES) pels estudis de trajectòria de les missions interplanetàries amb participació d'aquesta agència (en particular les d'accés als petits cossos, com la missió MASCOT [14]). Forma part igualment de l'equip d'operacions per la posada en òrbita dels satèl·lits de navegació Galileo.

Referències[modifica]

  1. Canalias Vila, Elisabet. Universitat Politècnica de Catalunya. Contributions to Libration Orbit Mission Design using Hyperbolic Invariant Manifolds (Tesi doctoral) (en anglès), 2007. 
  2. «Elisabet Canalias at the Mathematics Genealogy Project» (en anglès). North Dakota State University. [Consulta: 8 desembre 2015].
  3. «Elisabet Canalias Vila at the European Space Operations Centre». European Space Agency. Arxivat de l'original el 2016-10-02. [Consulta: 8 desembre 2015].
  4. «Flyby of asteroid (21) Lutetia». European Space Agency. [Consulta: 8 desembre 2015].
  5. «SONC - Equip d'operacions cientíifiques i de navegació de Philae» (en francès). Centre National d'Etudes Spatiales. [Consulta: 8 desembre 2015].
  6. Elisabet Canalias; Alejandro Bl´azquez, Eric Jurado, Thierry Martin «Philae descent trajectory computation and landing site» (en anglès). Proceedings. International Symposium on Space Flight Dynamics [Pasadena, CA], 2012.
  7. Eric Jurado; Blazquez, A; Martin, T; Canalias, E; Laurent-Varin, J; et al. «Philae Landing : Flight Dynamics Analyses For Landing Site Selection And Postlanding» (en anglès). Proceedings. International Planetary Probe Workshop [Colonia, Alemanya], 2015.
  8. «La matemàtica olotina Elisabet Canalias ha estat un dels responsables de l'aterratge del robot ‘Philae’ al cometa 67P/Txuriúmov-Herassimenko». Olot Televisio. Arxivat de l'original el 2015-09-24. [Consulta: 8 desembre 2015].
  9. «Una olotina de la ´Rosetta´, nova ambaixadora». Diari de Girona. [Consulta: 8 desembre 2015].
  10. «Vídeo: Elisabet Canalias i Joan Lluís Albella, nomenats ambaixadors d'Olot». El Digital de Girona. Arxivat de l'original el 2015-09-23. [Consulta: 12 agost 2015].
  11. «Premis Garrotxi de l'Any». Centre d'Iniciatives Turistiques d'Olot. Arxivat de l'original el 2021-05-10. [Consulta: 8 desembre 2015].
  12. «L'olotina Elisabet Canalias rep el Premi Garrotxí de l'Any per la seva participació en un projecte històric de l'Agència Espacial Europea». Olot Televisio. Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 8 desembre 2015].
  13. «Elisabet Canalias, Garrotxina de l'any». El Digital de Girona. [Consulta: 8 desembre 2015].[Enllaç no actiu]
  14. Elisabet Canalias; Eric Jurado, Christian Ziach,Ross Findlay,Jens Biele,S.Ulamec «Philae descent trajectory computation and landing site» (en anglès). Proceedings. International Symposium on Space Flight Dynamics [Laurel,MA], 2014.