Empresa emergent

De Viquipèdia

Una empresa emergent[1] (en anglès, start-up) és una empresa de creació recent que, generalment, es troba en una fase de desenvolupament de producte i cerca de mercats.[2] Són empreses que es dediquen a crear quelcom nou en condicions d'extrema inseguretat.[3]

Tot i que les empreses emergents poden dedicar-se a qualsevol sector, generalment el terme es relaciona amb empreses d'alt creixement, associades a noves tecnologies o models de negoci innovadors. El terme va esdevenir popular internacionalment durant la bombolla tecnològica d'internet, on es van crear moltes empreses punt-com.

Tot i l'alt risc que representen aquestes empreses, resulten molt atractives per als inversors, que busquen projectes amb un alt potencial de rendibilitat que poden proporcionar mercats en creixement i la diferenciació a través del desenvolupament i aplicació de nova tecnologia. Les empreses emergents tenen una gran importància en el creixement i la innovació de determinats sectors, com les tecnologies de la informació i la comunicació (informàtica, programari, telecomunicacions i internet) o la biotecnologia. Moltes obtenen fons en comunicar els seus projectes a través d'un pla d'empresa amb el que proven de captar inversions de àngels inversors o fons de capital de risc o capital llavor.

La importància de les empreses emergents per al creixement ha fet que les polítiques industrials i d'innovació hagin provat de promoure'ls mitjançant mecanismes de finançament com ajuts i subvencions o fons de capital de risc públics. Aquestes accions acostumen a estar complementades amb un suport a la transferència de tecnologia i l'oferiment d'altres serveis de valor afegit mitjançant vivers d'empreses i parcs científics i tecnològics.

Referències[modifica]

  1. «Empresa emergent». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 2 juny 2019].
  2. «¿Por qué estudiar un máster en creación de Startups por internet?». Arxivat de l'original el 2020-09-24. [Consulta: 29 setembre 2020].
  3. Mathews, Brian «Pensar com una empresa emergent. Un llibre blanc per inspirar l'esperit empresarial a la biblioteca». Item: revista de biblioteconomia i documentació, 0, 56, 2012. ISSN: 1699-521X.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Empresa emergent