Capital llavor

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El capital llavor és la primera aportació de capital d'una empresa. Habitualment els fons es reuneixen abans de la mateixa creació de l'empresa.

Aquests fons s'usen generalment per a totes les despeses prèvies a l'arribada al mercat del primer producte o servei de la nova empresa; despeses de recerca i desenvolupament, prototipatge, pla d'empresa, assessorament jurídico-econòmic, lloguers…

A banda dels fundadors de la societat i els seus amics i familiars (el que en anglès es coneix com a «FFF»: «family» família, «friends» amics, «fools» bojos), els fons poden ser aportats per àngels inversors i per l'administració pública mitjançant subvencions adreçades a la promoció de l'emprenedoria. Les fases següents de creixement de l'empresa solen ser finançades pel capital de risc.

El capital llavor té sentit en el camp de les noves empreses amb elevades expectatives de creixement, anomenades empreses emergents.

A diferència del primer capital aportat pels fundadors, els seus amics i familiars o l'administració pública, les intervencions de fons de capital llavor marquen una etapa important en la vida d'una jove empresa. A l'entrada de capital llavor es plantejaran qüestions importants, com ara el valor de l'empresa, el repartiment del capital entre els fundadors i els nous partícips (els fons de capital llavor).

També es plantejarà el repartiment del poder al si de l'empresa: s'ha de trobar un punt d'equilibri entre els objectius i interessos del nou capital entrant i els dels socis fundadors. El capital llavor és sovint l'única alternativa de finançament de les joves empreses amb gran potencial de creixement en les seues primeres etapes.

A Espanya, l'any 2005 només el 4,5% de la inversió en capital de risc es va destinar a empreses en la fase prèvia al llançament (capital llavor) o d'inici, en els seus primers estadis de desenvolupament, front al 6,4% de la mitja europea. La inversió total de capital llavor en aquest any va ascendir a 187 milions d'euros.[1][Cal actualitzar]

Referències[modifica]

  1. [Enllaç no actiu] «El capital llavor no germina en Espanya». El País, 02-04-2006. A la plana web d'uib.balearsempren.com