Encastellament

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

L'encastellament era el procés de concentració de la població al costat dels castells, que cal relacionar amb el procés de feudalització que hi hagué al segle XI.

A Itàlia, ha rebut, des de fa anys, el nom d'incastellamento, i alguns historiadors occitans l'han anomenat encastelament.

Aquest procés comportà molt sovint l'abandonament d'un hàbitat semidispers anterior i la construcció d'un nou poble en un indret encimbellat. De fet, però, no podem considerar qualsevol encimbellament com un encastellament.

A banda de possibles factors externs, motivadors d'inseguretat, la causa principal que portà la gent a fer un nou poble a redós de la fortificació fou la pressió del senyor del lloc.

Aquest poble castral, molt sovint nou, era clos per un mur o una muralla. Cal assenyalar també que, a la Catalunya Nova, de vegades es confon el procés de creació de vilanoves i de pobles amb una carta de franquesa amb la constitució de vilatges castrals, que podem considerar que foren creats arran d'un procés d'encastellament.

Mentre a Itàlia trobem que hi hagué el procés d'encastellament en una data propera a l'any 1000, a Catalunya el procés començà cap a l'any 1000 i continuà al llarg dels segles següents. Trobem pobles castrals a totes les comarques. Amb tot, són predominants a la Catalunya Nova.[1]

Bibliografia[modifica]

  • P. Toubert, Les structures du Latium médiéval : le Latium méridional et la Sabine du IXe à la fin du XIIe siècle, Ecole française de Rome, Roma, 1973.
  • A. Bazzana, P. Guichard, J.-M. Poisson, Habitats fortifiés et organisation de l'espace, Maison de l'Orient, 1983.
  • M. Bourin, Villages médiévaux en Bas-Languedoc : genèse d'une sociabilité : Xe-XIVe siècle, tome 1, Du château au village : X°-XII° s., L'Harmattan, París, 1987.
  • F. Bougard, "Incastellamento", Dictionnaire encyclopédique du Moyen Age, Cerf, París, 1997.
  • A. Catafau, Les celleres et la naissance du village en Roussillon, PUP, Perpinyà, 1998.
  • R. Francovich, R. Hodges, Villa to Village. The transformation of the Roman Countryside in Italy c. 400-1000, Londres, 2003.
  • J. Bolòs, Els orígens medievals del paisatge català, Institut d'Estudis Catalans, Barcelona, 2004.


Referències[modifica]

  1. Bolòs, Jordi: Diccionari de la Catalunya medieval (ss. VI-XV). Edicions 62, Col·lecció El Cangur / Diccionaris, núm. 284. Barcelona, abril del 2000. ISBN 84-297-4706-0, plana 111.