Energy Star

De Viquipèdia
El logotip d'Energy Star es posa a productes energèticament eficients

Energy Star és un programa conjunt de l'Agència de Protecció Mediambiental dels Estats Units (US EPA) i el Departament d'Energia dels Estats Units (US DOE) per a fomentar els productes de consum energèticament eficients. És molt conegut per l'aparició del seu logotip en molts productes i perifèrics informàtics, encara que a molts productes destinats a Europa es fa servir en el seu lloc la certificació TCO, una classificació combinada d'ús d'energia i ergonomia de la Confederació Sueca d'Empleats Professionals (TCO).

Història[modifica]

El programa ENERGY STAR va ser creat en 1992 per l'Agencia de Protecció Mediambiental dels Estats Units (US EPA), en un intent per a reduir el consum energètic i les emissions d'efecte hivernacle de les centrals elèctriques. El programa va ser elaborat per John S. Hoffman, inventor dels Green Programs (Programes Verds) al US EPA i implementat per Caty Zoi i Brian Johnson. El programa es va pensar per a ser una part d'una sèrie de programes voluntaris, com ara Green Lights (Llums Verdes) i els Methane Programs (Programes del Metà), que demostrarien el potencial de benefici en la reducció de gasos amb efecte d'hivernacle i facilitarien més mesures per a reduir els gasos que escalfen la Terra.

Va començar com un programa d'etiquetatge voluntari per a identificar i fomentar els productes energèticament eficients, i els productes informàtics van ser els primers a ser etiquetats. Des de 1995 s'ha estès a equips de climatització per a habitatges, equipament d'oficina, il·luminació, electrònica per a la llar, i altres electrodomèstics importants.[1] L'etiqueta també es pot trobar en alguns habitatges nous i edificis comercials i industrials.

La EPA estima que això va estalviar als americans uns 14.000 milions de dòlars en despeses energètiques només durant 2006.[2] ENERGY STAR ha impulsat fortament la generalització de l'ús de semàfors de LEDs, fluorescents eficients, sistemes de gestió d'energia per a equips d'oficina, i l'ús reduït d'energia en standby.

Especificacions[modifica]

Fonamentalment estableixen que un ordinador, des del punt de vista de la gestió energètica, pot estar:

 • Desocupat: Sistema Operatiu executant-se però sense programes.
 • Dormit: Res s'està executant però l'ordinador pot començar a funcionar ràpidament.
 • En espera: Pot encendre's sense intervenció mecànica.

Versió 3.0[modifica]

Nivell I[modifica]

La versió 3.0, nivell I, s'aplica als models d'ordinador venuts a partir de l'1 de juliol de 1999 i abans de l'1 de juliol de 2000.

Perquè un ordinador sigui conforme amb ENERGY STAR durant aquest període, ha de satisfer les següents condicions:

 • L'ordinador ha d'entrar en mode dormit després d'un període d'inactivitat.
 • Si l'ordinador és entregat amb la capacitat d'estar a una xarxa, ha de tenir la capacitat d'entrar en mode dormit mentre està a la xarxa.
 • Si l'ordinador és entregat amb la capacitat d'estar en una xarxa, ha de conservar en mode dormit la seva capacitat per a respondre a esdeveniments per a despertar-se dirigits a l'ordinador mentre està a la xarxa. Si l'esdeveniment per a despertar-se requereix que l'ordinador surti del mode dormit i faci una tasca, l'ordinador ha de reentrar en mode dormit després d'un període d'inactivitat següent a la finalització de la tasca demanada. Els col·laboradors poden fer servir qualsevol mitjà disponible per a assolir el comportament descrit en aquesta subsecció.
 • Un ordinador la font d'alimentació del qual tingui una potència de sortida continua màxima menor o igual a 200 watts (≤ 200W) ha d'entrar automàticament en un estat de baixa-potència/dormit de 30 watts o menys després d'un període especificat d'inactivitat. Un ordinador la font d'alimentació del qual tingui una potència de sortida continua màxima major de 200 watts (> 200W) ha d'entrar automàticament en un estat de baixa-potencia/dormit de no més del 15 per cent (15%) del seu nivell de potència de sortida contínua màxima després d'un període especificat d'inactivitat.

Nivell II[modifica]

La versió 3.0, nivell II, s'aplica als models d'ordinador venuts a partir de l'1 de juliol de 2000.

Versió 4.0[modifica]

S'espera que s'apliqui per als models d'ordinadors venuts a partir del 20 de juliol de 2007.[3] Els requeriments són més estrictes que a les especificacions actuals i equips com els existents ara no faran servir més el logotip, a menys que siguin reclassificats. Els requeriments energètics són del 80% d'eficiència per a les fonts d'alimentació de corrent altern d'acord amb els estàndards definits al 80 PLUS Program (Programa 80 o més).[4]

Referències[modifica]

 1. Fites del ENERGY STAR. Consultat el 2 de juny de 2007. (anglès)
 2. "About EPA". Consultat el 2 de juny de 2007. (anglès)
 3. PowerPulse.net, "New ENERGY STAR Promoting New Specs at APEC and PPDC". 20 de març de 2006. Consultat el 2 de juny de 2007. (anglès)
 4. 80plus.org, Arxivat 2007-06-13 a Wayback Machine. "The 80 PLUS Program | About". 23 de febrer de 2007. Consultat el 2 de juny de 2007. (anglès)

Enllaços externs[modifica]