Enrens

Infotaula de geografia políticaEnrens

Localització
Map
 42° 21′ 45″ N, 0° 46′ 50″ E / 42.3626°N,0.7806°E / 42.3626; 0.7806
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Lleida
ComarcaPallars Jussà
MunicipiTremp Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud1.279,1 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal22583 Modifica el valor a Wikidata

El poble desaparegut d'Enrens pertany a l'antic terme d'Espluga de Serra, agregat el 1970 al terme municipal de Tremp. Forma part de l'enclavament d'Enrens i Trepadús, que el 1812 havia estat declarat ajuntament.

En efecte, entre 1812, arran de l'aplicació de la Constitució de Cadis, Enrens i Trepadús formaren ajuntament, que desaparegué en una data encara indeterminada anterior al 1847, ja que el nombre de veïns (caps de família) era només de 2, i així no podia mantenir la independència municipal. En un primer moment s'uní a Casterner de les Olles, i el febrer del 1847 aquest ajuntament s'agregà al d'Espluga de Serra, juntament amb Aulàs, Castellet, Llastarri, els Masos de Tamúrcia i la Torre de Tamúrcia.[1]

El poble havia nascut a redós del castell d'Enrens, del qual es conserven pocs vestigis, potser com a poble castral seu. El 1787 hi havia 7 habitants entre Enrens i Trepadús. Trepadús, que havia tingut categoria de quadra, pertanyia al monestir de Santa Maria de Lavaix.

A començaments del segle xxi l'antic poble d'Enrens ha desaparegut del tot, i només queda el topònim com a testimoni del seu emplaçament.

L'església d'Enrens era sufragània de la parroquial de Casterner de les Olles. També en depenia la capella de Trepadús, dedicada a la Santíssima Trinitat.

Etimologia[modifica]

Enrens és un dels topònims d'origen basc, com molts d'altres presents a les terres pirinenques. Joan Coromines[2] postula el seu origen en errentze, derivat col·lectiu d'erren (espina, punxa). Així, doncs, Enrens equivaldria a espinegar, bosquet de bardisses i esbarzers.

El topònim és documentat des del 979 (Enrrenses), i apareix escrit amb diverses variants al voltant d'aquesta forma en documents dels segles xi i xii: Enrrense, Enrés, Enrrens i fins i tot Rens.

Història[modifica]

Pascual Madoz passà per Enrens i Trepadús poc abans del 1845. Descriu[3] l'enclavament com a localidad con ayuntamiento, Quan parla d'Enrens diu que el poble es compon d'una sola casa, ventilada als quatre vents, i en el terme hi ha una altra edificació, que és una casa de Monjes anomenada Trepadús, totes dues d'un sol pis i mala construcció. La casa de Trepadús té una capella, dedicada a la Santíssima Trinitat dins de la qual, per manca de cementiri, enterren els morts. Pertanyia al monestir de monjos bernats de Lavaix, però un cop extingit, els d'Enrens i Trepadús s'han d'espavilar per fer venir el capellà per als serveix setmanals. El terreny és muntanyós, aspre, pedregós i en general de mala qualitat. S'hi conreen uns 12 jornals de terra, practicant l'alternança de camps conreats i camps de guaret, atesa la pobresa de la terra. Les collites són de sègol, ordi i patates. Hi ha una mica de bestiar: ovelles, cabres i bous. Hi ha caça de perdius i molts conills. La població era de 2 veïns i 13 ànimes (vol dir dos caps de casa i tretze persones en total).

Enllaços externs[modifica]

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] http://www.diputaciolleida.es/tauler/pandorabop.html[Enllaç no actiu] Butlletí Oficial de la Província de Lleida.
  2. COROMINES, Joan. "Enrens". Dins Onomasticon Cataloniae. Els noms de lloc i noms de persona de totes les terres de parla catalana. IV D-J. Barcelona: Curial Edicions Catalanaes i Caixa d'Estalvis i de Pensions de Barcelona "La Caixa", 1995. ISBN 84-7256-825-3
  3. MADOZ, Pascual. Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar. Madrid: Establecimiento Literario-Tipográfico, 1845. Edició facsímil Articles sobre El Principat de Catalunya, Andorra i zona de parla catalana del Regne d'Aragó al <<Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar>> de Pascual Madoz. V. 1. Barcelona: Curial, 1985. ISBN 84-7256-256-5