Entorn subaquàtic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La vida submarina en un escull de corall pla enfront de l'illot Klein Bonaire al Mar Carib

L'entorn subaquàtic es refereix a la regió situada per sota de la superfície de l'aigua líquida i immersa en una característica natural o artificial (anomenada cos d'aigua), com un oceà, mar, llac, estany, embassament, riu, canal o aqüífer. Algunes característiques de l'entorn submarí són universals, però moltes depenen de la situació local.

L'aigua líquida ha estat present a la Terra durant la major part de la història de la planeta. Es creu que l'entorn submarí és el lloc d'origen de la vida a la Terra, i segueix sent la regió ecològica més crítica per al manteniment de la vida i l'hàbitat natural de la majoria dels organismes vius. Diverses branques de la ciència es dediquen a l'estudi d'aquest entorn o parts o aspectes específics de la mateixa.

Una sèrie d'activitats humanes es duen a terme a les parts més accessibles de l'entorn submarí. Aquests inclouen investigació, busseig sota l'aigua per a treball o recreació, i guerra submarina amb submarins. No obstant això, l'entorn submarí és hostil als humans de moltes maneres i sovint inaccessible, i per tant relativament poc explorat

Extensió[modifica]

L'oceà mundial és la part més visible de la Terra des de l'espai

Les tres quartes parts del planeta Terra està coberta per aigua. La major part de la superfície sòlida del planeta es troba plana abissal, a una profunditat compresa entre 4,000 metres (13,000 ft) i 5,500 metres (18,000 ft) per sota de la superfície dels oceans.[1] La posició sòlida de la superfície del planeta més propera al centre del geoide és el Challenger Deep, situat a la Mariana Trench[2] a una profunditat de 10,924 metres (35,840 ft).[3] Hi ha una part menor de la superfície coberta per masses d'aigua dolça i un gran volum d'aigua subterrània als aqüífers. El medi submarí és hostil per als humans de moltes maneres i, per tant, poc explorat. Pot ser mapada per sonar o més directament explorada a través de tripulats, operats remotament o autònoms submergibles. Els sòls oceànics han estat estudiats mitjançant sonar fins a una resolució tosca; les àrees particularment estratègiques s'han mapejat en detall per ajudar a navegar i detectar submarins, tot i que es poden classificar els mapes resultants.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. P.P.E. Weaver; J. Thomson; P. M. Hunter Geology and Geochemistry of Abyssal Plains. Oxford: Blackwell Scientific Publications, 1987, p. x. ISBN 978-0-632-01744-7 [Consulta: 18 juny 2010].  Arxivat 24 de desembre 2010 a Wayback Machine.
  2. «NGA GeoNames Search». National Geospatial Agency. [Consulta: 29 febrer 2016].
  3. «Daily Reports for R/V KILO MOANA June and July 2009». University of Hawaii Marine Center, 04-06-2009 [Consulta: 20 novembre 2019]. Arxivat 2012-05-24 at Archive.is «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2012-05-24. [Consulta: 20 novembre 2019].

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Entorn subaquàtic