Estany (embassament)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Estany en el Golden Gate Park de San Francisco.

Un estany és una cavitat d'aigua, natural o artificial,[1] que sol ser més petit que un llac. Poden sorgir de manera natural a les planes d'inundació com a part d'un sistema fluvial, o poden ser depressions poc aïllades (els exemples inclouen embassaments de primavera). En general, contenen aigües poc profundes com els pantans amb plantes i animals aquàtics.

Els estanys formen part del domini públic o estan protegits si són d'aigua salada i comuniquen amb el mar.[2][3] Un exemple d'estany natural amb utilitat d'esbarjo és l'Estany de Banyoles.

Estanys artificials[modifica]

Un estany artificial és una petita cavitat d'aigua, que s'utilitza quotidianament per proveir al reg, criar peixos, nedar, etcètera, o amb finalitats merament ornamentals en un parc o un jardí.[1] Els estanys artificials, després de la dessecació han de netejar-se i s'ha de dragar el llot, el qual, exposat a l'aire, constitueix un excel·lent abonament. Després de femat, se sembren en el fons plantes de tija dura; aquestes, una vegada segades a final de la primavera, formaran sobre el sòl una gespa raspall, contra el qual es refregaran els reproductors per dipositar els seus ous. Actualment, hi ha estanys que es destinen a la cria i multiplicació de peixos (com tenques, carpes i d'altres).

Els estanys particulars estan sotmesos a les lleis generals de la propietat i de la salubritat pública, i pertanyen a l'amo del sòl que cobreixen. Els peixos són un accessori dels estanys i constitueixen béns mobles per disposició legal.

Un exemple d'estany artificial amb utilitat paisatgística o ornamental és l'Estany Gran de El Retiro a la ciutat de Madrid (Espanya)

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estany