Entrant

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Entrant

En gastronomia, l'entrant és el plat que se serveix abans de la carn (plat principal dels àpats). És el primer servei d'un àpat a l'estil occidental específic d'Europa i Amèrica del Sud. A Amèrica del Nord, des del començament del segle XX l'ús d'aquesta paraula ha adquirit un altre significat diferent a l'europeu, ja que designa el plat principal en si, emprant hors d'oeuvre (i altres termes) per referir-se a l'entrant occidental clàssic.

Orígens[modifica]

Amanida a manera d'entrant

Originalment "entrée" significava l'"entrada" dels plats de les cuines al menjador. En la il·lustració d'un manuscrit il·luminat francès del segle XV sobre lHistoire d'Olivier de Castille i d'Artús d'Algarbe , una fanfàrria de trompetistes a la galeria dels músics anuncia l'"entrée" d'una sèrie de plats precedida per una tassa coberta que és l'avantpassat de la sopera, portada pel maître d'hôtel. l'"entrée" es mostrava donant la volta a tota la sala, però només se servia a la taula principal (encara que no estigués sobre una tarima en aquesta sala), on els convidats estaven separats per un domàs daurat i carmesí.

En la tradició de l'alta cuina francesa, l'"entrée" precedia un plat més gran conegut com el "relevé" , que "reemplaçava" o "alleujava", un terme obsolet en la cuina moderna, però encara s'utilitzava el 1921 a: Le Guide culinaire de Escoffier.

A França, en el menú d'un restaurant modern l'"entrant" és el plat que precedeix al "plat principal" en un àpat de tres plats,[1] és a dir, el plat que en l'ús anglès és sovint anomenat "starter" i en l'ús nord-americà s'anomena "appetizer".

Així, un típic menú francès modern de tres plats en un restaurant es compon d'"entrant" ((first course, starter (UK), appetizer (EUA)), seguit d'un "plat principal" i després les "postres" o els "formatges". Aquesta seqüència es troba comunament en menú de preu fixe

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Font pel significat d'entrèe:universal usage on menus in France and Larousse Dictionnaire Français-Anglais / Anglais-Français, s.v. "Entrée (7)"