Epipremnum moluccanum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEpipremnum moluccanum Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAlismatales
FamíliaAraceae
GènereEpipremnum
EspècieEpipremnum moluccanum Modifica el valor a Wikidata
Schott, 1863

Epipremnum moluccanum és una espècie de planta amb flors del gènere Epipremnum i de la família de les aràcies (Araceae).

Descripció[modifica]

Epipremnum moluccanum és un gran escalador d'arrels. La planta adulta té una tija d'uns 7 mm de diàmetre, epidermis minuciosament asprosa, entrenusos d'uns 3,5 cm de llarg, separats per cicatrius de fulles prominents proveïdes d'un coll estret de teixit de la beina. Les catafil·les i les profil·les aviat s'assequen i cauen. El pecíol fa entre 18 a 21 cm x 7 a 10 mm, canaliculat, llis, marró pàl·lid assecat a l'aire. La beina peciolar és molt prominent, que s'estén al llarg de la superfície adaxial del geniculum i més o menys fusionant-se amb els marges de la làmina, els marges una mica irregulars, la base de la beina més o menys tancant la tija.

La inflorescència és solitària, subtesses per una fulla de fullatge totalment desenvolupada amb una beina peciolar molt expandida. El peduncle fa 4,3 x 5 mm, sub-terete, epidermis lleugerament rugosa. L'espata és en forma de canoa, exterior i interior és groc apa. Espàdice estipitat, porció fèrtil cilíndrica, àpex arrodonit, inserit obliquament sobre estípi; estípi de 10 x 6 mm, inserit obliquament al peduncle. Les flors fan entre 2 a 2,5 mm de diàmetre, amb 4 estams i amb 5 filaments d'1 mm. Les anteres estretament ovoides, de 3 a 5 x 0,75 a 1 mm, ovari 7 a 9 x 2,5 a 4 mm, cilíndric, part basal comprimida lateralment amb 2 òvuls 2; regió estilar d'uns 2,2 x 2 mm, trapezoïdal en material postantesi assecat a l'aire, una mica feble, àpex aplanat, marges lleugerament aixecats en material sec; estigma allargat i globós, d'uns 1,5 mm x 0,5, circumferencial, molt lleugerament prominent.

El fruit és verd i la regió estilar és una mica dèbil.[1]

Distribució i hàbitat[modifica]

Epipremnum moluccanum és originària de les illes Moluques.[2]

En el seu hàbitat és trepador i creix principalment al bioma tropical humit,[2] però cal més informació ja que no està clar que creixi a les muntanyes per sobre dels arbres.[1]

Taxonomia[modifica]

Epipremnum moluccanum va ser descrita per Heinrich Wilhelm Schott i publicat a Annales Musei Botanici Lugduno-Batavi 1: 130, a l'any 1863.[3]

Etimologia

Epipremnum: nom genèric de dues paraules gregues ἐπί (damunt) i πρέμνον (soca).[4]

moluccanum: epítet geogràfic que al·ludeix a la seva àrea de distribució a les illes Moluques.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «4. Epipremnum moluccanum Schott» (en anglès). International Aroid Society, Inc.. [Consulta: 26 desembre 2023].
  2. 2,0 2,1 «Epipremnum moluccanum Schott». Royal Botanic Gardens, Kew | Plants of the World Online. [Consulta: 26 desembre 2023].
  3. «Epipremnum moluccanum». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 26 desembre 2023].
  4. Quattrocchi, Umberto. CRC World Dictionary of Medicinal and Poisonous Plants: Common Names, Scientific Names, Eponyms, Synonyms, and Etymology (en anglès). Conjunt de 5 volums, 19 d'abril de 2016. ISBN 9781482250640. 
  5. «moluccanus,-a,-um» (en anglès). plantillustrations.org. [Consulta: 26 desembre 2023].

Enllaços externs[modifica]