Epsilon (coet)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Maqueta del Vehicle de Llançament Epsilon.

El Vehicle de Llançament Epsilon o Coet Epsilon (イプシロンロケット , Ipushiron roketto?) és un coet japonès de combustible sòlid dissenyat per a posar en òrbita satèl·lits científics. Té capacitat per a col·locar fins a 590 kg de càrrega a en òrbita heliosíncrona.[1] Aquests coets són llançats des del Centre Espacial d'Uchinoura, al sud de l'illa de Kyūshū.

Desenvolupament[modifica]

L'Agència Japonesa d'Exploració Aeroespacial (JAXA) va començar el desenvolupament de l'Epsilon el 2007 amb l'objectiu de reduir els elevats costos del coet M-V. Un llançament amb el coet Epsilon té un cost de38 milions de dòlars, entorn a la meitat del coet M-V.[2]

Per tal de reduir costos s'empren elements comuns amb altres vehicles de llançament en producció. Així el primer tram de l'Epsilon es basa en els accelerados de combustible sòlid SRB-A3, emprats en els coets H-IIA i H-IIB. Els trams superiors són comuns amb els ja emprats en el coet M-V. La mateixa concepció ja s'havia utilitzat amb el coet J-1, desenvolupat al Japó a al dècada del 1990, utilitzatnt els coets acceleradors de l'H-II.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Epsilon
  1. «Epsilon Launch Vehicle». JAXA. [Consulta: 25 gener 2018].
  2. Clark, Stephen. «Japan's 'affordable' Epsilon rocket triumphs on first flight». Spaceflight Now, 14-09-2013. [Consulta: 16 setembre 2013].
  3. «J-I Launch Vehicle». Japan Aerospace Exploration Agency, 2007. Arxivat de l'original el 2012-08-18. [Consulta: 13 juny 2020].

Vegeu també[modifica]