H-IIB

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
H-IIB
Llançament del primer H-IIB
Característiques
Funció Vehicle de llançament pesant
Fabricant Mitsubishi Heavy Industries per a
JAXA
País d'origen Japó
Mides
Alçària 56 m
Diàmetre 5,2 m
Massa 551.000 kg
Trams 2
Combustible LH2/LOX
Capacitat
Càrrega útil a LEO 19.000 kg
Càrrega útil a GEO 8.000 kg
Historial de llançaments
Estat Actiu
Llocs de llançament Tanegashima Space Center
Total de llançaments 4
Vol inaugural 10 setembre de 2009
Càrregues Importants Vehicle de transferència H-II

H-IIB és un tipus de coets espacials japonesos propulsats per propel·lent líquid. Va ser dissenyat per llançar el vehicle de transferència H-II cap a l'Estació Espacial Internacional i és capaç d'enviar fins a 8 tones a òrbita de transferència geoestacionària i 19 a òrbita baixa. Va ser llançat per primera vegada el 10 de setembre de 2009 a les 17:01 GMT.

Desenvolupament[modifica]

El H-IIB va ser desenvolupat conjuntament per l'agència espacial JAXA i Mitsubishi Heavy Industries. Va ser dissenyat utilitzant mètodes i components ja desenvolupats per al coet H-IIA, reduint costos de desenvolupament i riscos i estalviant temps de disseny. La JAXA es va encarregar del desenvolupament preliminar, la preparació de la infraestructura terrestre i del desenvolupament de les noves tecnologies necessàries, i Mitsubishi es va encarregar de la fabricació. Durant el desenvolupament es van realitzar vuit encesos de prova dels motors a enlairaments simulats.

El cost total del desenvolupament va ser d'uns 27 mil milions de iens.[1]

Característiques[modifica]

H-IIB és un coet de dues etapes. La primera utilitza oxigen líquid i hidrogen líquid com propelentes i fa servir quatre coets acceleradors sòlids (denominats SRB-A, ia diferència dels dos usats en l'H-IIA) que utilitzen polibutadiè com propelente. Utilitza dos motors LI-7 en lloc de l'únic usat en l'H-IIA. A més el diàmetre de la primera etapa és de 5,2 m, contra els 4 m de l'H-IIA, i la seva alçada és un metre superior. En total, l'H-IIB conté 1,7 vegades més propelente que l'H-IIA.

La segona etapa està propulsada per un motor LI-5 B

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:H-IIB