Equip de protecció individual

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Equip de protecció personal)

Els Equips de Protecció Individual (EPI) són tota mena d'equip (vestits de protecció, cascs, ulleres o altres peces o equipaments dissenyats per a aquest fi) destinat a ser vestit o portat pels treballadors i que els protegeixi d'un o més riscs, com ara lesions o infeccions, que podrien comprometre'n la seguretat o la salut laboral. Els EPI han de protegir qui en porti d'elements que poden ser perillosos per a ell: partícules o objectes físics, electricitat, calor, productes químics, agents biològics i aerosols atmosfèrics.[1]

Quatre passos per a posar-se un equip de protecció individual per a protegir-se d'agents infecciosos transmissibles per l'aire (virus de la grip, SARS-CoV-2…) i per contacte físic. Amb quatre elements: bata, màscara, protector ocular i guants.[2]

A més de la protecció individual, una altra tasca dels EPI és la protecció col·lectiva, és a dir, que protegeixen els treballadors en conjunt i les instal·lacions.

S'empren equips de protecció individual per a minvar l'exposició del personal a perills, potencials o reals, quan els controls d'enginyeria i controls administratius no foren factibles o prou efectius per a reduir aquests perills a un nivell de risc acceptable.

Normativa legal a Espanya[modifica]

El Reial Decret 773/1997, de 30 de maig, sobre disposicions mínimes de seguretat i salut relatives a la utilització pels treballadors d'equips de protecció individual, n'exclou els equips següents:

  • els vestits de treball i uniformes que no estiguin específicament destinats a protegir la seguretat o la salut
  • els del personal dels serveis de socors i salvament
  • els dels militars, policies i altres serveis de manteniment de l'ordre
  • els del personal dels mitjans de transport per carretera
  • el material d'esport
  • el material d'autodefensa o dissuasió
  • els aparells portàtils per a detectat i senyalitzar els riscos i els factors de molèstia.

A l'interior de la Unió Europea, tot EPI ha de complir la normativa comunitària del 21 de desembre de 1989 (89/686/CEE), tranposada al dret espanyol pel Reial Decret 1407/1992.[3][4]

Norma general d'ús[modifica]

Els equips de protecció individual s'han de fer servir quan hi ha riscs que no es poden evitar o que no es poden limitar prou amb mitjans tècnics de protecció col·lectiva ni mitjançant mesures, mètodes o procediments d'organització de la feina.

Referències[modifica]

  1. «https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-1997-12735» (en castellà). Boletín Oficial del Estado, 12-06-1997. [Consulta: 18 març 2020].
  2. «SEQUENCE FOR PUTTING ON PERSONAL PROTECTIVE EQUIPMENT (PPE)». [Consulta: 8 març 2020].
  3. «Directiva del consejo de 21 de diciembre de 1989 sobre aproximación de las legislaciones de los Estados miembros relativas a los equipos de protección individual (89/686/CEE) (castellà)», Eur-lex.europ.eu Arxivat 2015-09-25 a Wayback Machine., (en català: Directiva del consell del 21 de desembre de 1898 sobre l'aproximació de les legislacions dels Etats Membres concernent els equips de protecció individual.(89/686/CEE))
  4. «Real Decreto 1407/1992, de 20 de noviembre, por el que se regulan las condiciones para la comercialización y libre circulación intracomunitaria de los equipos de protección individual. (castellà)», Butlletí Oficial de l'Estat, 1992, pàgines 44120-44131 (en català: Reial Decret 1407/1992 del 20 de novembre pel qual es regulen les condicions de comercialització i de circulació llibre dels equips de protecció indivudual)

Bibliografia[modifica]

  • Cooper, B. Transformation of a Valley: The Derbyshire Derwent. Heinneman, 1983. ISBN 0907758177.  Republished 1991 Cromford: Scarthin Books.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Equip de protecció individual