Ermita de Santa Bàrbara d'Ademús

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Ermita de Santa Bàrbara d'Ademús
Imatge
EpònimBàrbara de Nicomèdia Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEremitori Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaAdemús Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 03′ 45″ N, 1° 17′ 16″ O / 40.0625°N,1.287778°O / 40.0625; -1.287778

L'ermita de Santa Bárbara del Castell és un temple catòlic situat a la vila d'Ademús, capital del Racó d'Ademús, comarca del País Valencià.

Història[modifica]

L'ermita de Santa Bàrbara es troba a la part alta de la vila, a l'abric del castell. Ocupa el lloc aproximat on antigament s'aixecà l'antiga església de Sant Pere Intramurs, la primera parroquial de la vila, fundada al segle xiii.[1]

Destruïda la vella parroquial de Sant Pere Intramurs al terratrèmol del 7 de juny de 1656, com també el mateix castell,[2] va ser aixecada al final d'eixe mateix segle l'ermita de Santa Bàrbara.

A la rodalia hi havia el primitiu cementiri de la vila, l'antic Fossar de Sant Pere i la coneguda Cruz que chilla[3] que cridava quan s'apropava una tempesta. La seua silueta fa part inseparable del sky line de la vila vella.

Culte[modifica]

Actualment no hi ha culte, tot i que encara continua la tradició de la Festa de la Santa Creu, al mes de maig. Entre els rites que es desenvolupen eixe dia estan la processó, la missa, i la Benedicció de Termes, per tal d'afavorir les bones collites i allunyar les calamitats dels camps del terme municipal ademusser.

Bibliografia[modifica]

  • Eslava Blasco, Raúl: Ademuz y su patrimonio histórico-artístico. Ademuz, 2007. ISBN 978-84-606-4251-0
  • Rubio Herrero, Samuel: Historia verdadera de la cruz que chilla y fundación del Hospital de San Joaquín. Ademuz, 2001.

Referències[modifica]