Es Colcador de sa Nuvia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Es Colcador de sa Nuvia
Dades
TipusPossessió Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSanta Maria del Camí (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata

Es Colcador de sa Nuvia són unes cases i indret de Santa Maria del Camí situades a la carretera Palma-Inca, abans d'entrar en el nucli urbà. Les cases es troben just al costat de la carretera i en el límit amb el terme de Marratxí, al davant els queda Es Serral i al darrere Son Ganxo i Ca n'Andria.[1][2]

La façana principal de la casa té dues parts clarament diferenciades, en què la part de la dreta ve precedida per un pati tancat per un petit mur, al qual s'accedeix a través d'un portell amb una petita porta de ferro forjat. La planta baixa consta d'un portal allindanat emmarcat per peces de pedra viva i una finestra. El primer pis consta d'una finestra amb l'ampit motllurat i l'emmarcament de marès.

Una peça de pedra viva adjunta a la façana és es Colcador de sa Nuvia, piló suposadament utilitzat per enqualcar-se als carruatges i, segons la tradició, el lloc on les nuvies d'es Serral pujaven al carro que els havia de dur a les noces.[3] En aquesta casa va néixer Josep Far i Torrens, vicari d'Artà que morí en el contagi de 1820..

Referències[modifica]

  1. «Colcador de sa Novia». Toponímia de Mallorca, 02-12-2019. [Consulta: 27 gener 2021].
  2. Morro Marcé, Mateu. «Llista aprovada a les reunions de la CTAL del 24 de gener de 2014, del 29 d’abril de 2015 i del 3 de març de 2017». Nomenclàtor Toponímic de les Illes Balears.
  3. Alea Serveis Professionals SL Catàleg de béns patrimonials de Santa Maria del Camí. Ajuntament de Santa Maria del Camí, 2009