Escacat ("Taquejat jaquès")

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Taqueado jaqués en la finestra de l'absis de la Catedral de Saragossa.

L'escacat és un tipus d'ornamentació, de finals del segle xi,[1] en sèrie que es troba en frisos i arquivoltes, fonamentalment, basat bé en quadrats (anomenats “tacs”) o bé en rectangles (anomenats “bitllets”), uns enfonsats i uns altres sortints de forma alterna, en línies paral·leles, almenys en nombre de tres, donant lloc a ombres que simulen un tauler d'escacs, d'on li ve, en part el seu nom, ja que si bé escacat té l'origen en la similitud d'aquesta decoració amb un tauler d'escacs, el terme “taqueado jaqués”, està més relacionat amb el fet de presentar-se de manera abundant en la decoració de la catedral de Jaca, d'on es va haver d'estendre a la resta d'edificis religiosos que jalonen el camí de peregrinació a Santiago de Compostel·la.[2][3][4] Així, pot dir-se que aquest motiu decoratiu, que és molt usual, en diverses versions, en l'arquitectura romànica espanyola, sobretot als edificis de la ruta jacobea, és típic del romànic espanyol. És similar al fris de corrons, emprat en el romànic normand, consistent en una sèrie de bitllets, un d'ells destacat en relleu de forma alterna, de manera que es dona lloc a un corró o tondino.[2] Altres noms que es donen a aquesta decoració són escacat, bitllets, tacs, escaquejat o daus.[5]

Alguns edificis que llueixen l'escacat[modifica]

Entre els edificis romànics situats tant en el camí de Sant Jaume, com en zones d'influència, en els quals es pot observar aquesta decoració tenim:

L'escacat en edificis romànics de Catalunya és una mica diferent. N'hi ha a la Vall d'Aran, la Vall de Boí i altres indrets de Catalunya, però és un escacat pla, amb "forats". Entre aquests hi ha:

Galeria d'imatges (escacat jaquès)[modifica]

Galeria d'imatges (escacat pla)[modifica]

Referències[modifica]

  1. "Taqueado jaqués" Arxivat 2018-03-02 a Wayback Machine., a VOCABULARIO DE ARTE POR TEMAS > el arte románico, Historia del arte, (castellà)
  2. 2,0 2,1 Diccionario visual de términos arquitectónicos. (castellà)
  3. Historia del Arte. (castellà)
  4. [1], {{}}
  5. "Ajedrezado" en Miguel-Ángel García Guinea, Románico en Cantabria, pág. 398, ediciones de Librería Estudio, Santander, 1.ª edición, junio de 1996. (castellà)