Escaldabec fràgil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEscaldabec fràgil
Russula fragilis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Bolet
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClasseAgaricomycetes
OrdreRussulales
FamíliaRussulaceae
GènereRussula
EspècieRussula fragilis Modifica el valor a Wikidata
Fr., 1838
Nomenclatura
Sinònims
Russula fragilis var. knauthii Modifica el valor a Wikidata

L'escaldabec fràgil (Russula fragilis, del llatí russula, 'vermellós' i fragilis, que significa 'fràgil') és una cualbra del grup dels escaldabecs. Pertany a la família de les russulàcies, no és comestible pel seu gust altament picant.

Escaldabec fràgil (Russula fragilis)

Morfologia[modifica]

L'escaldabec presenta un peu cilíndric, fràgil, blanc i llarg, si el comparem amb la mida del barret. El barret, de 2 a 6 cm de diàmetre, pot presentar una coloració força variable, des de rosa clar a morat i lila, i fins i tot, pot presentar tonalitats ocres i verdoses. Quan és jove, el seu barret presenta una forma convexa, tot i que amb el pas del temps perd la forma inicial per acabar presentant una depressió al mig del barret. Les làmines i les espores són de color blanc. La seva carn és blanca, fràgil i desprèn olor de fruita.

Hàbitat[modifica]

És comú a les comarques litorals i a l'estatge montà en tota mena de boscos. Es tracta d'un bolet amb una àmplia distribució geogràfica, és molt abundant als boscos temperats del nord d'Europa, Àsia i Amèrica del nord. Apareix a finals d'estiu i perdura fins a finals de tardor.

Gastronomia[modifica]

L'escaldabec no és un bolet comestible, ja que té un gust molt picant. Tot i que no es tracta d'un bolet mortal, tal com passa amb la major part d'exemplars del gènere de les russulàcies, el seu consum pot ocasionar diarrees i vòmits.

Perill de confusió[modifica]

Es pot confondre amb Russula emetica, tot i que aquesta últim presenta un barret més gran i un color més vermellós.

Bibliografia[modifica]

  • Pascual, R., (1999). Guia dels bolets dels Països Catalans. Editorial Pòrtic:229.

Enllaços externs[modifica]