Escopidora

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Una escopidora americana
Chicago, 1910: una escopidora en una sala d'un jutjat

L'escopidora és un petit recipient utilitzat per escopir-hi. Les escopidores, que van atènyer la sea màxima difusió entre la fi del segle XIX i l'inici del segle XX, estan acualment en desús.

Història[modifica | modifica el codi]

Apareguda a Europa i als Estats Units d'Amèrica al voltant de 1840, l'escopidora va esdevenir ràpidament un objecte d'ús general, característic de locals públics, com ara cafeteries, botigues, hotels, bancs, vagons de ferrocarril i qualsevol altre lloc concorregut (sobretot per hòmens adults). La seua introducció va ser considerada un progrés en termes de civisme i d'higiene, ja que ajudava a combatre el costum general d'escopir saliva o tabac directament sobre el paviment, el carrer o les voreres. Paral·lelament a l'aparició de l'escopidora, moltes ciutats europees i americanes van prohibir escopir en públic si no era dins d'aquests recipients.

Les escopidores comunes estaven fetes de llautó o d'alumini, però n'hi havia de qualitat superior, fetes de vidre, ceràmica o porcellana. Habitualment tenien forma redona i un fons pla per evitar que es bolcara. Les vores de la part superior solien projectar-se cap endins per evitar fugides cap a l'exterior. Si bé n'hi havia amb tapa, la major part eren obertes com els cendrers. Rarament disposaven d'orificis a la part inferior per facilitar el buidat.

Per evitar la difusió de malalties, les escopidores públiques s'omplien de solucions antisèptiques, mentre que especialment per a les persones que patien tuberculosi es van crear escopidores de butxaca. Després de l'epidèmia de grip de 1918, l'ús de les escopidores va començar a disminuir per motius d'higiene i d'etiqueta, però també a causa de la progressiva implantació de l'ús de la cigarreta, en lloc del tabac de mastegar. Les últimes escopidores van anar desapareixent després de la Segona Guerra Mundial.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escopidora Modifica l'enllaç a Wikidata