Escut de Canals

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'escutEscut de Canals
Escut de Canals ornamentat.svg
Escut de Canals que utilitza el seu Ajuntament. És, però, diferent a l'oficial.
Detalls
Tipus Escut d'armes municipal
Adoptat per Canals
Aprovat/
rehabilitat
1956
Càrregues Cimera Reial, Tiara i Senyal Reial
Estat Espanya
Modifica les dades a Wikidata

L'escut de Canals és un símbol representatiu que utilitza l'ajuntament del municipi valencià de Canals (la Costera). Té el següent blasonament:

« Escut quarterat. Primer, d'or els quatre pals de gules. Segon, d'argent dues claus d'or en sautor carregades d'una mitra també d'or. Tercer, el Partidor Reial, del natural. Quart, de gules l'elm de Jaume I d'argent. En l'abisme un escudet d'argent amb el tau d'or.[1] »

Història[modifica]

Escut oficial de Canals, però que mai ha estat utilitzat per l'Ajuntament.

L'escut oficial, mai utilitzat per l'Ajuntament, es va aprovar per Decret de 24 de febrer de 1956, publicat al BOE núm. 66 de 6 de març de 1956, que quedava ordenat en la forma indicada per la Reial Acadèmia de la Història.[2] A l'informe oficial de la RAH s'estableix el següent blasonament:

« «Blasó truncat: en el camper superior els pals d'Aragó (...) i en l'inferior les armes dels Borja valencians» (això és «en camper d'or una vaca passant de gules, terrassada de sinople, amb bordura de gules formada per vuit feixos de blat esmaltat d'or») «El tot coronat amb la Reial d'Aragó, idèntica a la de Castella, excepte les diademes que la tanquen, adornat amb dues branques de llorer enllaçades per la seua base i nugades amb una cinta i en aquesta la inscripció Ajuntament de Canals».[3] »

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Descripció d'acord amb el dibuix que apareix al llibre «Aproximación a la historia de Canals», d'Alons Vila Moreno.
  2. «Decreto de 24 de febrero de 1956 por el que se autoriza al Ayuntamiento de Canals (Valencia) para crear su Escudo heráldico municipal» (pdf) (en castellà). Butlletí Oficial de l'Estat, 66, 06-03-1956, pàg. 1.507 [Consulta: 1r agost 2018].
  3. «informe oficial de la RAH» (en castellà). Butlletí de la Reial Acadèmia de la Història, Tomo 143, quadern I, juliol-setembre 1958, pàg. 79-80.