Escut de Cornudella de Montsant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'escutEscut de Cornudella de Montsant

Modifica el valor a Wikidata
Detalls
TipusEscut d'armes Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perCornudella de Montsant Modifica el valor a Wikidata
Altres detalls
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Representació de l'escut heràldic municipal de Cornudella de Montsant segons el seu blasonament oficial

L'escut de Cornudella de Montsant és un símbol oficial d'aquest municipi del Priorat i es descriu mitjançant el llenguatge tècnic de l'heràldica amb el següent blasonament:

«Escut caironat: d'or, un cor de gules; el cap de sable. Per timbre una corona mural de vila.»[1]

Disseny[modifica]

La composició de l'escut està formada sobre un fons en forma de quadrat recolzat sobre un dels seus vèrtexs, anomenat escut caironat, segons la configuració difosa a Catalunya i d'altres indrets de l'antiga Corona d'Aragó i adoptada per l'administració a les seves especificacions per al disseny oficial dels municipis dels ens locals.[2] És de color groc (or), amb una representació simbòlica d'un cor, omplint el màxim d'espai possible i sense tocar les vores de l'escut, de color vermell (gules). La part superior de l'escut (el cap) té una alçada igual a un terç de l'ample, i diu que va de color negre (sable).

L'escut està acompanyat a la part superior d'un timbre en forma de corona mural, que és l'adoptada pel Departament de Governació d'Administracions Locals de la Generalitat de Catalunya per timbrar genèricament els escuts dels municipis.[2] En aquest cas, es tracta d'una corona mural de vila, que bàsicament és un llenç de muralla groc (or) amb portes i finestres de color negre (tancat de sable), amb vuit torres merletades, de les quals se'n veuen cinc.

Història[modifica]

Escut d'armes de la casa dels Entença

Va ser aprovat el 17 de desembre de 1984 i publicat al DOGC número 510 de 6 de febrer de 1985.[1]

L'escut està representat sobre les armes dels Entença (d'or, el cap de sable), car des del segle xiii Cornudella va pertànyer a la seva baronia. El cor és un senyal parlant al·lusiu al nom de la vila.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]