Església de l'Assumpció de Fanzara

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Església de l'Assumpció
Imatge
Façana
Dades
TipusEsglésia parroquial Modifica el valor a Wikidata
Construcciós. XVII
Característiques
Estat d'úsbo
Estil arquitectònicArquitectura barroca espanyola Modifica el valor a Wikidata
MaterialMaçoneria de pedra i morter de calç. Carreus
Mesura12 (amplada) × 26 (longitud) m
Altitud230 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaFanzara (Alt Millars) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióClos antic
Map
 40° 01′ N, 0° 19′ O / 40.02°N,0.32°O / 40.02; -0.32
Bé immoble de rellevància local
Identificador12.08.059-002
Activitat
DiòcesiSogorb-Castelló
FestivitatAssumpció de Maria
15 d'agost

L'església de l'Assumpció de Fanzara, sub invocatione Assumptionis Beatae Mariae Virginis,[1] com era costum al S. XIII, d'estil barroc, és un temple catòlic situat al centre del recinte històric de la població i seu d'una parròquia del bisbat de Sogorb-Castelló.

Fins al 1960 va pertànyer a la Diòcesi de Tortosa, sent l'única parròquia de llengua castellana.

Història[modifica]

L'antic temple, modest en proporcions i treball arquitectònic, fou substituït per l'actual, finalitzat en 1682. En 1742 fou construïda la capella de la Comunió, i en 1753, la sagristia.

És un Bé de Rellevància Local amb la categoria de Monument d'Interès Local per la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat Valenciana, del Patrimoni Cultural Valencià.[2]

Arquitectura[modifica]

Estructura[modifica]

El temple és de nau única, amb sis trams, capelles laterals entre els contraforts, presbiteri poligonal i, cor alt als peus. La nau es cobreix amb volta de canó i llunetes, i la capçalera amb volta estrellada.

L'espai interior s'articula mitjançant pilastres d'ordre compost sobre les quals carrega un entaulament que envolta la nau, on sota la cornisa hi ha decoració de dentells. Motius florals, de fulles i angelets, envolten les finestres laterals, i decoren l'entaulament per damunt els capitells. Caps de serafins decoren els nervis del presbiteri. I el més significatiu és el cobriment de les voltes per un esgrafiat floral, amb motius eucarístics en la capçalera i, animals i putti en la nau.

Façana principal[modifica]

La façana, situada a un lateral de l'església, al costat de l'Epístola, es presenta nua excepte la portada, la qual ocupa l'espai entre dos contraforts. La portada, amb obertura d'arc de llinda, està flanquejada per pilastres dòriques, les quals suporten un entaulament senzill; per damunt, unes pilastres jòniques flanquegen una fornícula, i suporten un entaulament carregat per pinacles.

Torre campanar[modifica]

De planta quadrada, amb dos cossos, el primer massís, i el segon, el de les campanes, amb obertura de mig punt en cada cara. Està rematada per una barana amb pinacles en els cantons.

Capella de la Comunió[modifica]

Situada front a l'entrada principal, en el costat de l'Evangeli, amb accés des de la nau entre dos contraforts, té planta de creu grega i està coberta per cúpula sobre tambor.

Galeria fotogràfica[modifica]

Referències[modifica]

  1. Comissió textos religiosos. Missa pro populo. Assumptio Beatæ Mariæ Virginis. València: AVL [Consulta: 4 abril 2019].  Arxivat 4 April 2019[Date mismatch] a Wayback Machine.
  2. Publicada en el DOGV núm. 5.449, de 13 de febrer de 2007.

Bibliografia[modifica]

  • Furió, Emiliana. «La iglesia parroquial de Fanzara», dins www.fanzara.com. (Consulta: 16-04-2010)
  • Gil Saura, Yolanda. Arquitectura barroca en Castellón. Castelló: Diputació, 2004. pp. 309-311. ISBN 84-89944-93-8.
  • Sánchez Adell, José; Rodríguez Culebras, Ramón; Olucha Montins, Fernando. Castellón de la Plana y su provincia. Castelló: Inculca, 1990, pp. 278. ISBN 84-404-7693-0.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Església de l'Assumpció de Fanzara