Esglésies rupestres d'Ivànovo

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Esglésies rupestres d'Ivànovo
Imatge
Frescs en una de les esglésies
Nom en la llengua original(bg) Ивановски скални църкви Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusGrup i museu Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Superfície171,9 ha Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaProvíncia de Ruse (Bulgària) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióIvanovo (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Map
 43° 41′ 44″ N, 25° 59′ 17″ E / 43.6956°N,25.9881°E / 43.6956; 25.9881
Patrimoni de la Humanitat  
TipusPatrimoni cultural  → Europa-Amèrica del Nord
Data1979 (3a Sessió), Criteris PH: (ii) i (iii) Modifica el valor a Wikidata
Identificador45

Les esglésies rupestres d'Ivànovo són un grup d'esglésies, capelles i monestirs tallats a la roca, situats a prop de la població d' Ivanovo, a 16 km de la ciutat de Ruse, a la província del mateix nom de Bulgària. Les esglésies es troben al llarg de les elevades ribes rocoses del riu Rusenski LOM, a 32 metres sobre el nivell de l'aigua. Van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1979.[1]

Història[modifica]

Cap a 1320, Joaquim, futur patriarca de Bulgària, funda la primera comunitat monacal a les coves de la regió. Fins al segle xvii, els monjos van excavar les seves cel·les, esglésies i capelles a la roca. D'aquesta manera es van construir quaranta esglésies i uns tres edificis en total, molts dels quals no es conserven.

Durant el Segon Imperi Búlgar, diversos monarques, com Ivan II Assèn (1218-1241) i Ivan Aleksandar (1331-1371), van fer donacions al complex, com posen de manifest els nombrosos retrats a les esglésies. Durant els segles XIII i XIV, la relació dels monestirs amb la noblesa de la capital Veliko Tàrnovo també va ser intensa. Va ser un dels centres de l'hesicasme a Bulgària durant el segle xiv, però va començar a decaure gradualment en els primers segles de l'ocupació otomana de Bulgària.

Art[modifica]

El complex monacal deu la seva fama als seusfrescos dels segles xiii i xiv conservats en cinc de les esglésies, considerats exemples extraordinaris de l'art búlgar medieval. Els frescos es troben a la capella de l'Arcàngel Miquel (l'Església enterrada), el baptisteri, la capella Gospodev Dol, l'església de Sant Teodor (l'Església demolida) i la de la Mare de Déu. Els frescs del segle xiv d'aquesta última es troben entre els exemples més representatius de l'art del període paleòleg. També s'han conservat moltes inscripcions antigues, entre les quals destaca la famosa inscripció del monjo Ivo gramatika de 1308-1309.

Referències[modifica]

  1. Centre, UNESCO World Heritage. «Rock-Hewn Churches of Ivanovo» (en anglès). [Consulta: 28 gener 2021].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Esglésies rupestres d'Ivànovo