Espadamala de Dalt

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Espadamala de Dalt
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVIII-XIX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTorelló (Osona) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRocaprevera, sobre el serrat d'Espadamala. Torelló (Osona)
Map
 42° 01′ 10″ N, 2° 15′ 31″ E / 42.0194°N,2.25848°E / 42.0194; 2.25848
IPA
IdentificadorIPAC: 24466

Espadamala de Dalt és una masia del municipi de Torelló (Osona) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català.

Descripció[modifica]

La masia és de planta rectangular construïda damunt la pedra i coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana la qual és orientada a llevant. El portal és adovellat i uns carreus rectangulars l'uneixen a la finestra central, la qual presenta motllures. A la mateixa façana hi ha dues finestres conopials. La planta baixa es troba molt deteriorada. La finestra central del segon pis presenta un escut i la de la part esquerra una motllura gòtica. L'era del davant de la casa és de pedra viva. A ponent també hi ha finestres de tipus conopial. La façana i la part posterior són arrebossades, mentre que les parets laterals són de tàpia. L'estat de conservació és mitjà.[1]

Història[modifica]

Les primeres notícies d'Espadamala de Dalt daten del segle xiv, mentre que es tenen notícies d'Espadamala de Baix des del segle xii. Aquest mas es troba registrat en el fogatge de 1553 de la parròquia i terme de Sant Feliu. Habitava el mas un tal Loys Carrera.[1] Va ser la casa pairal dels Carrera fins que es va vendre el 1978.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Espadamala de Dalt». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 3 desembre 2012].

Enllaços externs[modifica]