Espardenya de mar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEspardenya de mar
Parastichopus regalis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN180298 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumEchinodermata
ClasseHolothuroidea
OrdreSynallactida
FamíliaStichopodidae
GènereParastichopus
EspècieParastichopus regalis Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Sinònims
Stichopus regalis Modifica el valor a Wikidata
ProtònimHolothuria regalis Modifica el valor a Wikidata

L'espardenya de mar (Parastichopus regalis), coneguda també com a llongo, llonguet, sola o cogombre de mar,[1] és una espècie d'equinoderm holoturoïdeu de l'ordre Synallactida,[2] de la família dels esticopòdids, present al litoral dels Països Catalans i molt cotitzat en gastronomia.

Característiques[modifica]

Té el cos allargat, amb la superfície ventral xafada i reptant, proveïda de peus ambulacrals. Els exemplars adults tenen una longitud d'uns 30 cm i són de color vermell marronós amb taques blanques.

L'espardenya presenta una simetria bilateral secundària, ja que internament la disposició dels òrgans segueix sent fonamentalment pentarradial, com la immensa majoria d'equinoderms.

Història natural[modifica]

Alguns exemplars allotgen un peix comensal, (Carapus acus, anomenat pixota, pixota de llanguet, pamfort, entre altres noms) a l'interior del tub digestiu. Quan l'animal és molestat expulsa el tub digestiu, que més tard regenera. Aquesta tàctica defensiva és comuna a tots els holoturioïdeus, i els serveix també com a estratègia per fugir dels depredadors.

Gastronomia[modifica]

L'espardenya és molt apreciada en gastronomia. Històricament ha estat consumida per pescadors de la costa mediterrània, especialment a Catalunya, País Valencià i Balears, però avui en dia es tracta d'un producte molt cotitzat a totes les cuines, i el seu alt preu es justifica per les tècniques de pesca especialitzades que requereix la seva captura. De l'animal només es menja la musculatura longitudinal,[3] que és de color blanc groguenc i fa uns cinc centímetres de longitud, i que recorda en forma i textura un canyut o navalla.

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] https://dlc.iec.cat/Results?DecEntradaText=cogombre
  2. «WoRMS - World Register of Marine Species - Parastichopus regalis (Cuvier, 1817)» (en anglès). [Consulta: 4 juny 2020].
  3. Ramon, M., J. Lleonart and E. Massutí.- 2010. Royal cucumber (Stichopus regalis) in the northwestern Mediterranean: distribution pattern and fishery. Fish. Res. 105:21-27.