Vés al contingut

Curació: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: enllaç a article destacat per: fr:Conservation de la viande; canvis cosmètics
m Removing Link FA template (handled by wikidata)
Línia 38: Línia 38:
[[Categoria:Tècniques de conservació]]
[[Categoria:Tècniques de conservació]]
[[Categoria:Nutrició]]
[[Categoria:Nutrició]]
{{Enllaç AD|fr}}

Revisió del 05:33, 8 abr 2015

La sal marina s'afegeix per fer el Prosciutto.
Sac de pols de Praga, també anomenada sal de curar, és la combinació de sal i nitrit de sodi amb un color rosa diferenciador de la sal comuna.

Curat es refereix a diversos mètodes de conservació d'aliments i de donar-ls gusts, especialment en carns o peix per l'addició de sals comestibles, nitrats, nitrits[1] o sucre. Molts processos de curat també impliquen el fumat. L'ús de l'assecament d'aliments va ser la primera forma del seu curat.[1]


Accions químiques

Sal

La sal comuna (clorur de sodi) és l'ingredient principal en el curat de les carns. Amb la sal es treu aigua, es canvia la pressió osmòtica i es retarda el creixement dels microorganismes .[2] Per aconseguir això cal una concentració de sal de prop del 20%.

Sucre

El sucre pel curat d'aliments pot venir en diverses formes com la sacarosa, la mel i els xarops.[3] Però, amb excepció de la cansalada, no contribueix gaire al sabor,[4] però alleuja el gust fort de la sal. També contribueix als bacteris beneficiosos com Lactobacillus.[5]

Nitrats i nitrits

Nitrosyl-heme

Els nitrats i nitrits no només ajuden a matar els bacteris sinó que també donen gustos i color (rosa o vermell) a la carn .[6] Nitrat (NO3), generalment subministrat pel nitrat de sodi o nitrat de potassi, que es fa servir com a font de nitrit (NO2). El nitrit es transforma en la carn en òxid nítric (NO), que s'nllaça amb el ferro reduint l'oxidació i donant un color marró vermellós quan està crua i rosat en coure-la. Si s'afegeix ascorbat es redueix ka nitrosamina, però incrementa la nitrosilació del ferro. L'ús de nitrats en la conservació d'aliments està controvertida per laformació de nitrosamines en coure a alta temperatura.[6]

Fumat

La carn també pot ser conservada a través del fumat.[7] Un mètode es fa amb serradures.[8]


Notes

  1. 1,0 1,1 "Historical Origins of Food Preservation." University of Georgia, National Center for Home Food Preservation. Accessed June 2011.
  2. «Curing and Brining (food preservation)». Science of Cooking. Minnesota State University. [Consulta: 15 desembre 2010].
  3. «Additives Used in Meat». Meat Science. Illinois State University. [Consulta: 16 desembre 2010].
  4. «Smoking and Curing». The National Center for Home Food Preservation. University of Georgia. [Consulta: 16 desembre 2010].
  5. «What Is Curing?». Science of Cooking. EDinformatics. [Consulta: 16 desembre 2010].
  6. 6,0 6,1 «Curing Food». Edinformatics. [Consulta: 21 febrer 2010].
  7. «Smoking Meat and Poultry». Fact Sheets. United States Department of Agriculture. [Consulta: 27 gener 2011].
  8. Busboom, Jan R. «Curing and Smoking Poultry Meat». Washington State University. [Consulta: 27 gener 2011].

Referències

Enllaços externs