Vés al contingut

Monoècia: diferència entre les revisions

204 octets eliminats ,  fa 8 anys
Retiro informació sense referències
(format de referència)
(Retiro informació sense referències)
La '''monoècia''' (del [[Grec antic|grec]]: ''una sola casa'') és la disposició dels òrgans de reproducció de les plantes en llocs separats però en el mateix peu de l'individu. Una planta '''monoica''' té les [[flors]] unisexuals que són només masculines (amb [[estam]]s) o només femenines (amb [[pistils]]) situades en parts diferents d'una mateixa planta.
 
Es creu que totes les angiospermes provenen per evolució d'un sol [[ancestre comú]] amb flors [[hermafrodita|hermafrodites]] i per tant tant la monoècia com sobretot la [[dioècia]] seria un canvi evolutiu. Malgrat això el 70% de les plantes actuals són hermafrodites. SónEn monoiquesles unplantes 7%monoiques dehi lesacostuma plantesa conegudes:{{CN|data=junyhaver dediferents 2013}}mecanismes quasiper totesimpedir lesla [[coníferesfecundació]] (excepteamb elsel [[teixpol·len]]os idel elsmateix [[ginkgo]]s)peu; ientre ésells unadestaca característicala no coincidència en la maduració de totesles parts masculines i femenines. En les [[cucurbitals]])cucurbitàcies les flors masculines apareixen primer i les femenines molt després i en ramificacions d'ordre més avançat.
 
En les plantes monoiques hi acostuma a haver diferents mecanismes per impedir la [[fecundació]] amb el [[pol·len]] del mateix peu; entre ells destaca la no coincidència en la maduració de les parts masculines i femenines. En les cucurbitàcies les flors masculines apareixen primer i les femenines molt després i en ramificacions d'ordre més avançat.
 
== Vegeu també ==
* [http://waynesword.palomar.edu/ww0404.htm Plant sexuality and political correctness], vol. 4(4) (Winter 1996) at Wayne's Word.
* [http://www.cas.vanderbilt.edu/bioimages/pages/sexual-systems.htm Images of sexual systems in flowering plants at bioimages.vanderbilt.edu]
 
 
{{ORDENA:Monoecia}}
104.889

modificacions