Ruda: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Paràmetre innecessari
m Sobre la toxicitat, que és molt alta.
Línia 15: Línia 15:
Vegeu el text
Vegeu el text
}}
}}
Les '''rudes''' (''Ruta'') són el gènere de plantes que donen nom a la família [[Rutaceae]]. Considerades plantes medicinals (hi ha una dita catalana: "Qui té ruda Déu l'ajuda"), segons les dosis, són bàsicament plantes d'una gran toxicitat.
Les '''rudes''' (''Ruta'') són el gènere de plantes que donen nom a la família [[Rutaceae]]. Considerades plantes medicinals (hi ha una dita catalana: "Qui té ruda Déu l'ajuda"), segons les dosis, són bàsicament plantes d'una gran toxicitat. També s'han usat tradicionalment com a avortiu.
== Característiques ==
== Característiques ==
Són espècies, d'olor forta de 20 a 60 [[Centímetre|cm]] d'alçada, natives de la [[regió mediterrània]], i del [[sud-est asiàtic]].
Són espècies d'una olor forta, de 20 a 60 [[Centímetre|cm]] d'alçada, natives de la [[regió mediterrània]], i del [[sud-est asiàtic]].


A les [[Països Catalans|nostres contrades]] creixen silvestres dues espècies de ruda: ''[[Ruta montana]]'' (Ruda de muntanya) i ''[[Ruta chalepensis]]'' (ruda vera). Ambdues són més aviat llenyoses, d'un mig metre d'alçada, flors grogues i fruits en càpsula. (No creixen mai per sobre dels 1,200 metres d'altitud.
A les [[Països Catalans|nostres contrades]] creixen silvestres dues espècies de ruda: ''[[Ruta montana]]'' (Ruda de muntanya) i ''[[Ruta chalepensis]]'' (ruda vera). Ambdues són més aviat llenyoses, d'un mig metre d'alçada, flors grogues i fruits en càpsula. (No creixen mai per sobre dels 1,2 metres d'altitud.


La ''[[Ruta graveolens]]'' és cultivada per les seves característiques medicinals i aromàtiques. Aquesta planta, que és emprada en infusions i medicina popular, pot produir reaccions al·lèrgiques a algunes persones.
La ''[[Ruta graveolens]]'' és cultivada per les seves característiques medicinals i aromàtiques. Aquesta planta, que és emprada en infusions i medicina popular, pot produir reaccions al·lèrgiques a algunes persones, entre altres efectes.
== Espècies ==
== Espècies ==
N'hi han entre 8 i 40 espècies.<ref>[http://www.ppp-index.de/L1BQUF9TVEFSVFFVRVJZP1NFQVJDSFRZUD1QTEFOVCZOQlRfUEdBVD1SdXRhJk5CVF9QQVJUPSomTkJUX1BTT1I9KiZNSUQ9Mjc1Ng.html?UID=615FE9CEF29ADDEA9A864C855602821D07F2E8CBFC652035 Llista completa]</ref> Cal destacar:
N'hi han entre 8 i 40 espècies.<ref>[http://www.ppp-index.de/L1BQUF9TVEFSVFFVRVJZP1NFQVJDSFRZUD1QTEFOVCZOQlRfUEdBVD1SdXRhJk5CVF9QQVJUPSomTkJUX1BTT1I9KiZNSUQ9Mjc1Ng.html?UID=615FE9CEF29ADDEA9A864C855602821D07F2E8CBFC652035 Llista completa]</ref> Cal destacar:

Revisió del 00:14, 18 gen 2014

Infotaula d'ésser viuRuda
Ruta Modifica el valor a Wikidata

ruda vera Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSapindales
FamíliaRutaceae
GènereRuta Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Tipus taxonòmicRuta graveolens Modifica el valor a Wikidata

Les rudes (Ruta) són el gènere de plantes que donen nom a la família Rutaceae. Considerades plantes medicinals (hi ha una dita catalana: "Qui té ruda Déu l'ajuda"), segons les dosis, són bàsicament plantes d'una gran toxicitat. També s'han usat tradicionalment com a avortiu.

Característiques

Són espècies d'una olor forta, de 20 a 60 cm d'alçada, natives de la regió mediterrània, i del sud-est asiàtic.

A les nostres contrades creixen silvestres dues espècies de ruda: Ruta montana (Ruda de muntanya) i Ruta chalepensis (ruda vera). Ambdues són més aviat llenyoses, d'un mig metre d'alçada, flors grogues i fruits en càpsula. (No creixen mai per sobre dels 1,2 metres d'altitud.

La Ruta graveolens és cultivada per les seves característiques medicinals i aromàtiques. Aquesta planta, que és emprada en infusions i medicina popular, pot produir reaccions al·lèrgiques a algunes persones, entre altres efectes.

Espècies

N'hi han entre 8 i 40 espècies.[1] Cal destacar:

Referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ruda