Grandesa d'Espanya: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
m ref a la GEC
Línia 1: Línia 1:
La '''grandesa d'Espanya''' és la màxima dignitat de la [[noblesa]] espanyola immediatament després de la d'[[Infant d'Espanya]], que és la que correspon als fills del monarca.<ref>{{GEC|0231131}}</ref> Els grans d'Espanya són considerats successors dels antics rics-homes dels regnes de la [[Corona de Castella]], de la [[Corona d'Aragó]] i de [[Regne de Navarra|Navarra]].<ref name="gec">{{GEC|0233116|Grandesa}}</ref> En l'escalafó de l'[[aristocràcia]] europea se situen darrere de les cases reials europees i abans dels prínceps mediatitzats de l'Imperi i dels pars de [[França]] i d'[[Anglaterra]].
{{FR|data=febrer de 2014}}
{{esborrany}}
La '''grandesa d'Espanya''' és la màxima dignitat de la [[noblesa]] espanyola immediatament després de la d'[[Infant d'Espanya]], que és la que correspon als fills del monarca. Els grans d'Espanya són considerats successors dels antics rics-homes dels regnes de la [[Corona de Castella]], de la [[Corona d'Aragó]] i de [[Regne de Navarra|Navarra]]. En l'escalafó de l'[[aristocràcia]] europea se situen darrere de les cases reials europees i abans dels prínceps mediatitzats de l'Imperi i dels pars de [[França]] i d'[[Anglaterra]]. L'origen de la grandesa d'Espanya es remunta al regnat de l'[[emperador Carles V]]. L'any [[1520]], després de ser escollit emperador romanogermànic, el monarca decidí diferenciar entre els simples nobles (els que tenien un títol de noblesa) i els grans (aquells a qui el monarca concedia una mercè i un títol). Així, mentre els primers eren considerats «parents» els segons eren «cosins», dins de l'imaginari familiar de la monarquia.


L'origen de la grandesa d'Espanya es remunta al regnat de l'[[emperador Carles V]].<ref name="gec"/> L'any [[1520]], després de ser escollit emperador romanogermànic, el monarca decidí diferenciar entre els simples nobles (els que tenien un títol de noblesa) i els grans (aquells a qui el monarca concedia una mercè i un títol). Així, mentre els primers eren considerats «parents» els segons eren «cosins», dins de l'imaginari familiar de la monarquia.


==Referències==
{{Referències}}

{{esborrany}}
[[categoria:Títols nobiliaris]]
[[categoria:Títols nobiliaris]]
[[categoria:Espanya]]
[[categoria:Espanya]]

Revisió del 11:38, 27 feb 2014

La grandesa d'Espanya és la màxima dignitat de la noblesa espanyola immediatament després de la d'Infant d'Espanya, que és la que correspon als fills del monarca.[1] Els grans d'Espanya són considerats successors dels antics rics-homes dels regnes de la Corona de Castella, de la Corona d'Aragó i de Navarra.[2] En l'escalafó de l'aristocràcia europea se situen darrere de les cases reials europees i abans dels prínceps mediatitzats de l'Imperi i dels pars de França i d'Anglaterra.

L'origen de la grandesa d'Espanya es remunta al regnat de l'emperador Carles V.[2] L'any 1520, després de ser escollit emperador romanogermànic, el monarca decidí diferenciar entre els simples nobles (els que tenien un títol de noblesa) i els grans (aquells a qui el monarca concedia una mercè i un títol). Així, mentre els primers eren considerats «parents» els segons eren «cosins», dins de l'imaginari familiar de la monarquia.

Referències