Laboratori de microbiologia clínica: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot treu enllaç igual al text enllaçat
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{FR|data=novembre de 2012}}
{{FR|data=novembre de 2012}}
{{MI|data=febrer de 2014}}
{{MI|data=febrer de 2014}}
El '''laboratori de microbiologia clínica''' és l'encarregat de diagnosticar les malalties infeccioses. Arreu, a partir de la segona meitat del segle XX, i amb l'aparició dels moderns hospitals públics, la millora en el diagnòstic etiològic de les [[malalties infeccioses]] potencia una especialitat mèdica (existent "de facto" des de principis del segle XX) que treballa als Hospitals generals i a Laboratoris especialitzats que contribueixen enormement al coneixement de les malalties infeccioses i al seu millor tractament i control. Primer als grans Hospitals de Barcelona, i posteriorment la resta d'hospitals catalans grans i petits, es posen en funcionament laboratoris especialitzats que són duts per metges, farmacèutics i biòlegs. A l'[[Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears]] es crea una societat que reuneix a microbiòlegs i a altres metges clínics especialitzats en malalties infeccioses. A diferència de la Microbiologia fonamental, la Microbiologia clínica (una especialitat MIR, FIR i BIR), té els seus objectius als hospitals i en menor mesura a l'Atenció Primaria, ajudant al diagnòstic clínic de les infeccions com més ràpidament millor, a temps real.
El '''laboratori de microbiologia clínica''' és l'encarregat de detectar els agents etilològics (microorganismes) de les malalties infeccioses. Arreu, a partir de la segona meitat del segle XX, i amb l'aparició dels moderns hospitals públics, la millora en el diagnòstic etiològic de les [[malalties infeccioses]] potencia una especialitat mèdica (existent ''de facto'' des de principis del segle XX) que treballa als hospitals generals i a laboratoris especialitzats que contribueixen enormement al coneixement de les malatlies infeccioses i al seu millor tractament i control. Primer als grans hospitals de Barcelona, i posteriorment la resta d'hospitals catalans grans i petits, es posen en funcionament laboratoris especialitzats que són duts per biòles, farmacèutics, metges o químics especialistes en microbiologia clínica. A l'[[Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears]] es crea una societat que reuneix a microbiòlegs i metges clínics especialitzats en malalties infeccioses. A diferència de la microbiologia fonamental, la microbiologia clínica (una especialitat BiR, FiR, MIR i QiR), té els seus objectius als hospitals i en menor mesura a l'Atenció Primaria. 

Les [[malalties infeccioses]] han estat causa de [[morbiditat]] i [[mortalitat]] en l'espècie humana des dels principis de l'espècie, i el seu control actual es basa en la millora de la prevenció (les [[vacunes]] en són un exemple), la disponibilitat dels fàrmacs antiinfecciosos ([[antibiòtics]] per exemple) i en un diagnòstic el més ràpid i acurat possible. Aquesta darrera funció és la que actualment és responsabilitat del laboratori de microbiologia clínica.

Una malaltia infecciosa es diagnostica fonamentalment traves de tres mètodes:
* Visualització o detecció de l'agent patogen
* Creixement "in vitro" de l'agent patogen
* Demostració de la resposta especifica de la immunitat humana enfront del patogen causa de la malaltia.


== Enllaços externs==
== Enllaços externs==

Revisió del 11:11, 12 març 2014

El laboratori de microbiologia clínica és l'encarregat de detectar els agents etilològics (microorganismes) de les malalties infeccioses. Arreu, a partir de la segona meitat del segle XX, i amb l'aparició dels moderns hospitals públics, la millora en el diagnòstic etiològic de les malalties infeccioses potencia una especialitat mèdica (existent de facto des de principis del segle XX) que treballa als hospitals generals i a laboratoris especialitzats que contribueixen enormement al coneixement de les malatlies infeccioses i al seu millor tractament i control. Primer als grans hospitals de Barcelona, i posteriorment la resta d'hospitals catalans grans i petits, es posen en funcionament laboratoris especialitzats que són duts per biòles, farmacèutics, metges o químics especialistes en microbiologia clínica. A l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears es crea una societat que reuneix a microbiòlegs i metges clínics especialitzats en malalties infeccioses. A diferència de la microbiologia fonamental, la microbiologia clínica (una especialitat BiR, FiR, MIR i QiR), té els seus objectius als hospitals i en menor mesura a l'Atenció Primaria. 

Enllaços externs