Dragó: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
+ llista de gèneres
referència al nom dragó, trec els noms que segons el DIEC es refereixen específicament al dragó comú o al rosat, i deixo CN a la resta tot i que sospito que són variants, documentades o no, del nom del dragó comú. Els '''dragons'''<ref>{{diec|drag
Línia 16: Línia 16:
| subdivision = ''Veure el text.''
| subdivision = ''Veure el text.''
}}
}}
Els '''dragons''' (també anomenats '''dragolí''', '''ragolí''', '''menja-robes''', '''talla-robes''' o '''trinxa-robes''') són [[rèptils]] de la [[Família (biologia)|família]] dels gecònids (''Gekkonidae''). N'existeixen unes 650 espècies, distribuïdes per zones tropicals i subtropicals de tot el món incloent la conca mediterrània al límit nord de distribució. Només se'n troben quatre [[espècies]] a Europa. Són principalment nocturns, tot i que a les regions temperades es poden veure actius durant el dia. Gairebé tots els dragons són capaços d'emetre sons que poden anar des d'un petit xiscle, en les espècies més petites, a un lladruc estrident. Són grans escaladors, ja que presenten uns coixinets adherents als dits. Aquests coixinets estan recoberts per unes estructures microscòpiques semblants a pèls, anomenats setes, que els permeten enfilar-se per superfícies llises.
Els '''dragons'''<ref>{{diec|dragó|text=dragó}}</ref> (també anomenats '''ragolins''',{{CN}} '''menja-robes'''{{CN}} o '''trinxa-robes'''{{CN}}) són [[rèptils]] de la [[Família (biologia)|família]] dels gecònids (''Gekkonidae''). N'existeixen unes 650 espècies, distribuïdes per zones tropicals i subtropicals de tot el món incloent la conca mediterrània al límit nord de distribució. Només se'n troben quatre [[espècies]] a Europa. Són principalment nocturns, tot i que a les regions temperades es poden veure actius durant el dia. Gairebé tots els dragons són capaços d'emetre sons que poden anar des d'un petit xiscle, en les espècies més petites, a un lladruc estrident. Són grans escaladors, ja que presenten uns coixinets adherents als dits. Aquests coixinets estan recoberts per unes estructures microscòpiques semblants a pèls, anomenats setes, que els permeten enfilar-se per superfícies llises.


==Espècies autòctones dels Països Catalans==
==Espècies autòctones dels Països Catalans==

Revisió del 11:09, 3 feb 2015

Aquest article tracta sobre el rèptil. Vegeu-ne altres significats a «Dragó (desambiguació)».
Infotaula d'ésser viuDragó

Els dragons[1] (també anomenats ragolins,[cal citació] menja-robes[cal citació] o trinxa-robes[cal citació]) són rèptils de la família dels gecònids (Gekkonidae). N'existeixen unes 650 espècies, distribuïdes per zones tropicals i subtropicals de tot el món incloent la conca mediterrània al límit nord de distribució. Només se'n troben quatre espècies a Europa. Són principalment nocturns, tot i que a les regions temperades es poden veure actius durant el dia. Gairebé tots els dragons són capaços d'emetre sons que poden anar des d'un petit xiscle, en les espècies més petites, a un lladruc estrident. Són grans escaladors, ja que presenten uns coixinets adherents als dits. Aquests coixinets estan recoberts per unes estructures microscòpiques semblants a pèls, anomenats setes, que els permeten enfilar-se per superfícies llises.

Espècies autòctones dels Països Catalans

Als Països Catalans hi trobem dues espècies de dragons: el dragó comú (Tarentola mauritanica) i el dragó rosat (Hemidactylus turcicus). Es poden diferenciar fàcilment per la mida i la coloració, ja que el dragó comú és més gros i més fosc, a part de ser més fàcil de veure pel fet de ser el més abundant dels dos. Una altra manera de diferenciar-los és mirar el nombre d'urpes que presenten. El dragó comú només presenta urpes al tercer i quart dits de cada peu, mentre que el dragó rosat en presenta a tots els dits.

Llista de gèneres

Dragó rosat. Fixeu-vos en les ungles a tots els dits.
Dragó comú. Clicant sobre la imatge per ampliar-la es pot observar que té ungles només al tercer i quart dit.

Articles relacionats

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dragó


  1. «dragó». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.