Apol·loni de Tíana: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
enllaços nous
correcció
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Apollonius_of_Tyana.jpg|thumb|Moneda i efígie de Apol·loni]]
[[Fitxer:Apollonius_of_Tyana.jpg|thumb|Moneda amb l'efígie de Apol·loni.]]
'''Apol·loni de Tíana''' (''Apollonius Tyanaeus'') fou un [[filòsof]] pitagòric nascut a [[Tyana]] ([[Capadòcia]]) tradicionalment a finals del [[segle I aC]], però probablement ja en el [[segle I]].
'''Apol·loni de Tíana''' (''Apollonius Tyanaeus'') fou un [[filòsof]] pitagòric nascut a [[Tyana]] ([[Capadòcia]]) tradicionalment a finals del [[segle I aC]], però probablement ja en el [[segle I]].



Revisió del 01:22, 27 maig 2015

Moneda amb l'efígie de Apol·loni.

Apol·loni de Tíana (Apollonius Tyanaeus) fou un filòsof pitagòric nascut a Tyana (Capadòcia) tradicionalment a finals del segle I aC, però probablement ja en el segle I.

Era d'ascendència noble i se li atribuïen poders sobrenaturals. Es va retirar a la ciutat veïna d'Aegae (Eges) i va estudiar filosofia sota Euxenos d'Heraclea. Va establir una secta ascètica que no menjava carn, no bevia vi ni tenia relacions sexuals, i va viure com un pobre fins i tot quan va heretar una gran fortuna del pare, fortuna que va cedir als seus parents.

Es diu també que va fer miracles. Al passar per davant d'ell el fèretre d'una donzella pertanyent a una família consular, s'aproximà a ella, pronuncià algunes paraules místiques i la donzella, a qui es creia morta, s'aixecà i se'n va anar caminant a casa dels seus pares. Aquests li oferiren una gran suma de diners, però ell no l'acceptà. Un dia, la multitud mirava aterrida un eclipsi de Sol acompanyat d'una forta tempesta. Apol·loni mirà el cel i digué en to profètic: "Alguna cosa gran passarà i no passarà". Tres dies després caigué un llamp en el palau de Neró i trencà la copa que l'emperador portava a les mans. El poble cregué veure en aquell incident el compliment de la profecia d'Apol·loni. Es diu també que va ascendir al cel. Per tots aquests fets se'l considera el més gran taumaturg de l'època imperial romana.

Va viatjar durant anys cap a l'est, cap a Nínive, Babilònia i Taxila (on governava Fraortes). Va tornar a l'Àsia Menor, i després va passar a Jònia i a Grècia. Quan va pujar al tron Domicià, va intentar aixecar l'Àsia Menor contra ell i fou empresonat a Roma, però es va escapar i va passar a Grècia essent perdonat dos anys després. Els darrers anys va viure a Efes (també Rodes i Creta es disputen la seva estança en aquests anys) fins que va morir. Va deixar diverses obres.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Apol·loni de Tíana