Vés al contingut

Escala Baumé: diferència entre les revisions

3 octets eliminats ,  fa 6 anys
m
Correcció: símbol % sense espai
m (Correcció: tipografia graus)
m (Correcció: símbol % sense espai)
'''L'escala Baumé''' és una escala usada en la mesura de les [[concentració|concentracions]] de certes solucions ([[xarop|xarops]], [[àcid|àcids]]) que fou creada pel químic i farmacèutic francès [[Antoine Baumé]] (1728-1804) l'any 1768 quan va construir el seu [[areòmetre Baumé|areòmetre]]. Cada element de la divisió de l'escala Baumé s'anomena grau Baumé i se simbolitza per ºB o ºBé.
[[Fitxer:Hydrometer6455.png|thumb|Areòmetre]]
La graduació d'un areòmetre en graus Baumé es va establir en referència a una [[dissolució aquosa]] de [[clorur de sodi]] (NaCl) al 10 % en massa i [[aigua destil·lada]]. Es marca els valor 0 per a l'aigua destil·lada i el valor 10 per a la dissolució al 10 %, i es divideix l'espai entre ambdós en 10 graus Baumé. L'escala es pot allargar per avall per a líquids menys densos que l'aigua destil·lada (ρ = 1 g/cm<sup>3</sup>). Per a líquids més densos que l'aigua l'escala és un poc diferent, es manté el valor 0 ºBé per a l'aigua destil·lada i es posa el valor 15 ºBé quan l'[[areòmetre]] està dins d'una dissolució al 15 % de [[clorur de sodi]]. Això condueix a que les dues escales no s'encavalquen, per exemple els 25 ºBé (densitat alta) no coincideixen amb els 25 ºBé (densitat baixa). Per aquesta raó se la considera una escala que dóna lloc a confusió i que cal eliminar.
 
La relació entre la [[densitat]], ρ, de la dissolució i els graus Baumé s'ha expressat de diferents formes durant els temps que s'ha emprada. Actualment a 20&nbsp;°C la relació entre la densitat, ρ, i els graus Baumé d'una dissolució ve donada per les següents relacions:
1.165.781

modificacions