Llengua mossi: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Robot treu enllaç igual al text enllaçat
Línia 1: Línia 1:
La llengua '''mos'''si, '''mòoré''' (també '''mõõre''', '''moré,''' '''moshi''' o '''mos''') és una de les dues llengües oficials regionals de [[Burkina Faso|Burkina Faso.]] El mòoré forma part de la branca Oti-Volta de les llengües gur, i en particular està estretament emparentat amb el frafra (farefare) parlat al sud de Burkina Faso i amb l'el dagbani parlat als voltants de [[Bolgatanga]] al nord de [[Ghana]].
La llengua '''mos'''si, '''mòoré''' (també '''mõõre''', '''moré,''' '''moshi''' o '''mos''') és una de les dues llengües oficials regionals de [[Burkina Faso]]. El mòoré forma part de la branca Oti-Volta de les llengües gur, i en particular està estretament emparentat amb el frafra (farefare) parlat al sud de Burkina Faso i amb l'el dagbani parlat als voltants de [[Bolgatanga]] al nord de [[Ghana]].


El mòoré és parlat pel poble [[Mossis|mossi]], que està format per aproximadament uns 5 milions de persones a Burkina Faso, a més d'altres 60.000 més a [[Mali]] i [[Togo]].
El mòoré és parlat pel poble [[Mossis|mossi]], que està format per aproximadament uns 5 milions de persones a Burkina Faso, a més d'altres 60.000 més a [[Mali]] i [[Togo]].

Revisió del 18:41, 7 maig 2016

La llengua mossi, mòoré (també mõõre, moré, moshi o mos) és una de les dues llengües oficials regionals de Burkina Faso. El mòoré forma part de la branca Oti-Volta de les llengües gur, i en particular està estretament emparentat amb el frafra (farefare) parlat al sud de Burkina Faso i amb l'el dagbani parlat als voltants de Bolgatanga al nord de Ghana.

El mòoré és parlat pel poble mossi, que està format per aproximadament uns 5 milions de persones a Burkina Faso, a més d'altres 60.000 més a Mali i Togo.

Alfabet

L'alfabet de l'idioma mossi utilitzat a Burkina Faso és una variació de l'alfabet llatí. Conté les següents lletres:

  • Majúscules

A ʼ B D I Ɛ F G H I Ɩ K L M N O P R S T O Ʋ V W I Z

  • Minúscules

a ʼ b d i ɛ f g h i ɩ k l m n o p r s t o ʋ v w i z

  • Valors fonètics

a ʔ b d i ɛ f g h i ɪ k l m n o p r s t o ʊ v w j z

Referències

Bibliografia

  • Manessy, Gabriel (1968/71)'Langues voltaïques sans classes' in Actes du huitième congres international de linguistique africaine. [Congress was 1968, proceedings published 1971] Abidjan, Université d'Abidjan, 335–346.