Vés al contingut

Al-Àixraf ibn al-Àdil: diferència entre les revisions

m
→‎top: Canvis menors, neteja, replaced: l’ → l' AWB
m (→‎top: Canvis menors, neteja, replaced: conegut com '' → conegut com a '' AWB)
m (→‎top: Canvis menors, neteja, replaced: l’ → l' AWB)
El [[1222]] al-Ashraf va anar al Caire i es va aliar al seu germà [[al-Kamil ibn al-Adil]] contra un altre germà, [[al-Muazzam ibn al-Adil]] de Damasc; aquest va haver de cedir enfront d'al-Ashraf i al-Kamil dues vegades, la primera en la successió d'[[Hamat]] quan mort (1221/122) [[al-Mansur I Muhammad ibn Taki al-Din Umar]] (1191-1221/22) van esclatar lluites per la successió i al-Muazzam es va voler apoderar del principat, però fou obligat a renunciar. També al-Muazzam reclamava Akhlat, que fou reconeguda a al-Ashraf. El [[1225]] al-Muazzam de Damasc es va aliar al [[khwarizmshah]] [[Djalal al-Din Manguberti]] i llavors, davant l'amenaça dels khwarizms a la Djazira, es va poder imposar al seu germà que va haver d'arribar a un acord i el setembre de [[1226]] al-Ashraf va anar a Damasc per reconèixer la sobirania del seu germà i renunciar als seus possibles drets feudals a [[Homs]] i Hamat; fou retingut com a virtual presoner fins al maig/juny del [[1227]] però sobtadament al-Muazzam va morir el [[2 de novembre]] de [[1227]] i el seu fill [[al-Nasir Dawud]] ibn al-Muazzam (1227-1229) de 21 anys, va reconèixer la sobirania d'al-Kamil d'Egipte.
 
Al-Nasir Dawud va buscar el suport d'al-Ashraf però aquest i al-Kamil es va entrevistar a Tall al-Adjul prop de [[Gaza]] i es va decidir que al-Nasir Dawud hauria de cedir Damasc a al-Ashraf ([[1228]]); els dos germans aliats van marxar contra Damasc que van ocupar després d'un setge no gaire llarg el [[15 de juny]] de [[1229]]. Al-Nasir Dawud va rebre en compensació el feu de [[Kerak (principat)|Kerak]] i [[al-Shabwbak]], i al-Ashraf va passar a ser príncep de Damasc. Tots van reconèixer a al-Kamil com a cap suprem aiúbida. Al-Ashraf va renunciar als seus dominis a Diyar Bakr i la Djazira en favor dels prínceps locals que donaven suport a l’arranjamentl'arranjament i reconeixien a al-Kamil.
 
A finals del [[1232]] els [[Soldanat Seljúcida de Rüm|seljúcides de Rum]] van atacar i ocupar [[Akhlat]]. El juny de [[1234]] el sultà al-Kamil va iniciar l'ofensiva contra els seljúcides sortint de [[Salamiyya]] a l'[[Al-Jazira|Djazira]], però no va tenir èxit pel poc suport i la manca de confiança dels altres prínceps aiúbides i aliats, i al-Kamil va retornar al [[Caire]] al cap d'un mes, però només sortir al-Ashraf fou atacat pels seljúcides. Al-Kamil va haver de retornar a [[Síria]] on va ajudar al seu germà, rebutjant als atacants, i va restar una llarga temporada a Damasc, fins al setembre del [[1236]].
403.278

modificacions