Patesi: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
[[Imatge:Head_Gudea_Louvre_AO13.jpg|thumb|Escultura del cap de [[Gudea]], ''Ensi'' de [[Lagaix]], al [[Museu del Louvre]].]]
[[Imatge:Head_Gudea_Louvre_AO13.jpg|thumb|Escultura del cap de [[Gudea]], ''Ensi'' de [[Lagaix]], al [[Museu del Louvre]].]]


'''''Patesi''''' o '''''ensi''''' va ser el títol que se'ls atribuïa als governants de les antigues [[Ciutat estat|ciutats-estat]] [[Sumer|sumèries.]] El patesi va ser el governador del bressol de les civilitzacions (Mesopotàmia).
'''''Patesi''''' o '''''ensi''''' va ser el títol que se'ls atribuïa als governants de les antigues [[Ciutat estat|ciutats-estat]] [[Sumer|sumèries.]] El patesi va ser el governador del bressol de les civilitzacions ([[Mesopotàmia]]).


== Origen ==
== Origen ==

Revisió del 10:59, 8 gen 2017

Escultura del cap de Gudea, Ensi de Lagaix, al Museu del Louvre.

Patesi o ensi va ser el títol que se'ls atribuïa als governants de les antigues ciutats-estat sumèries. El patesi va ser el governador del bressol de les civilitzacions (Mesopotàmia).

Origen

La paraula ensi, transliterada com, patesi prové probablement del sumeri en-si-k, 'senyor dels camps'.

Característiques

El patesi, es situava a la cúspide de l'elit social, econòmica, política i religiosa-sacerdotal de la seva ciutat. Tenia alts càrrecs  militars, administratius i polítics a més de diverses funcions.

D'una banda, tenia càrrecs administratius, part important de la distribució dels recursos, que era la seva responsabilitat. A més, era el màxim exponent polític i sum governant de la seva Ciutat i de la regió que aquesta dominés o influís.

Aquest títol assenyala a un rei allunyat de la guerra i consagrat a la religió, la literatura i les bones obres, és aquesta la raó per la qual el patesi, tenia també alts càrrecs sacerdotals, pontificals i religiosos. Tenia accés als temples i liderava l'elit dels alts sacerdots.

Malgrat això, tenia el més alt càrrec militar. Tots els exèrcits i tropes de la ciutat, estaven al comandament d'un general. Aquests generals estaven tots a la seva subordinació, no obstant això, tenien cert poder de decisió i autonomia limitats. El patesi també anava al capdavant de tota tropa o exèrcit en cas de conflictes bèl·lics.

Història

Estàtua sedent del príncep Gudea, patesi o ensi de la ciutat-estat sumèria de Lagash, del 2144 a. C., al 2124 a. C.

El títol va desaparèixer durant la dominació accàdia i l'annexió de Sumèria i de totes les seves ciutats-estat, com a part de l'Imperi Accadi. No obstant això, va ressorgir quan Urbaba va heretar el tron de la Segona Dinastia de Lagaix, governant entre 2164 aC. i 2144 aC.; dinastia que va sorgir després de la caiguda de l'imperi accadi davant la dominació dels Gutis, i va constituir el retorn de les "ciutats-estat" (Renaixement Sumeri). Una vegada finalitzada l'hegemonia de Lagash, davant la derrota de l'ensi Nammahni, enfront de les forces de Ur-Nammu (rei de Ur, fundador de la Tercera Dinastia de Ur i de l'Imperi de Ur III), Lagash va  passar al domini de l'Imperi de Ur III, i el títol d'Ensi, desapareix per sempre.

Patesis importants

  • Urbaba, Ensi de Lagash (2164 a. C. - 2144 a. C.): forjador de l'hegemonia de Lagaix en Sumèria.
  • Gudea, Ensi de Lagash (2144 a. C. - 2124 a. C.): reformador de de les lleis de Lagaix, durant el seu govern la ciutat va veure la seva etapa de major esplendor.