Tercera dinastia d'Ur

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Territoris controlats per la Tercera Dinastia d'Ur.

La Tercera Dinastia d'Ur va ser la culminació del Renaixement Sumeri començat per Gudea de Lagaix. Va ser una dinastia que va exercir l'hegemonia a Sumer entre 2112-2004 a.n.e., segons la cronologia mitjana, o entre 2048-1940 a.n.e., segons la cronologia curta, amb centre a Ur i que va establir un imperi conegut com a Imperi neosumeri o Ur III, segons els historiadors de l'època.

Lagaix, que feia un temps que s'hi imposava a la zona, perd la seva força en favor de la ciutat d'Uruk. El seu rei, Utukhengal, té la idea de formar una coalició amb ciutats veïnes per tal d'expulsar els gutis que havien estat els principals responsables de la caiguda de l'Imperi Accadi i encara habitaven la zona. Finalment, els gutis són expulsats de la Baixa Mesopotàmia i el governador d'Ur, Urnammu, es rebel·la contra Utukhengal i s'anomena a si mateix Rei de Sumer i Accad[1]

El primer que fa Urnammu, després de controlar les ciutats més properes, és reformar l'administració i la burocràcia de tota la Baixa Mesopotàmia i substituir les dinasties locals de les ciutats dominades per funcionaris afins que en feien de governadors. Urnammu va construir el famós zigurat d'Ur. A més, va unificar els pesos i unitats de longitud, mesura que ja havia adoptat Sargon al seu dia. També envolta Ur d'imponents muralles i renova i amplia el seu port. Quan va morir va deixar un regne sòlid i estable.[2]

La dinastia va estar composta pels següents reis:

El final de la dinastia va arribar quan Ur va ser destruïda pels elamites. Tot seguit serien les ciutats d'Isin i Larsa les que lluitarien per l'hegemonia de la Baixa Mesopotàmia, fins l'arribada de Hammurabi de Babilònia, que establiria l'Imperi Paleobabilònic.

Referències[modifica]

  1. Leick, Gwendolyn (2002). «Akkad». Mesopotàmia: la invenció de la ciutat. Barcelona: Rubí. ISBN 84-493-1275-2.
  2. Garelli, Paul (1974). «L'Imperi d'Ur i la seva herència». El Pròxim Orient asiàtic. Barcelona: Labor. ISBN 84-335-9310-2.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tercera dinastia d'Ur