Període d'Uruk

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El període d'Uruk fou una fase cultural de la civilització de Mesopotàmia, que va seguir al període de l'Obeid. La datació és imprecisa però s'iniciaria vers 3800 o 3700 aC. i acaba vers el 3200 aC. Se l'anomena d'Uruk perquè s'observa principalment en aquesta ciutat però es va estendre a tota la baixa Mesopotàmia i encara més lluny. El període cobreix des del protohistòric Calcolític a l'inicia de l'edat del bronze. El període següent fou el de Jemdet Nasr. En aquest període va néixer la vida urbana i a la segona meitat del IV mil·lenni l'escriptura cuneïforme.

En l'excavació d'Uruk els nivells XVIII a XIV formen part de la cultura d'Obeid i del XIV al IV corresponen al període d'Uruk propi. Els estrats ocupen 16 metres. El Carboni 14 data el nivell més fondo d'Uruk el 4114 aC amb un marge de 160 anys.

Referències[modifica]

  • Elena Cassin, Joean Bottéro i Joan Vercoeur, Los Imperios del Antiguo Oriente del Paleolítico a la mitad del segundo milenio, Mexico DF, Buenos Aires i Madrid, 1a edició 1970, ISBN 84-323-0118-3


Precedit per:
Obeid
Història de Mesopotàmia

Període d'Uruk'
3800 aC3200 aC.

Succeït per:
Període Yemdet Nasr
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Període d'Uruk