Vés al contingut

Ull compost: diferència entre les revisions

41 bytes afegits ,  fa 14 anys
correccions menors
m (Robot afegeix: ja:複眼と単眼)
(correccions menors)
[[Image:Dragonfly_eye_3811.jpg|thumb|Ull compost d'un [[espiadimonis]]]]
[[Image:Krilleyekils.jpg|thumb|Ull compost de [[krill de l'Antàrtida]] vist en un [[microscopi electrònic]]]]
Un '''ull compost''' és un [[òrgan]] visual que es troba en certs [[artròpode|artròpodes]] com [[insecte|insectes]] i [[crustaci|crustacis]]. Consisteix en l'agrupació d'entre 12 i 10001.000 unitats receptives anomenades [[ommatidi]]s. Els ommatidis són unitats sensorials formades per [[cèl·lules]] capaces de distingir entre la presència i la manca de llum i, en alguns casos, capaces de distingir entre colors. La imatge que percep un artròpode és el conjunt de senyals dels múltiples ommatidis orientats en direccions diferents. Contràriament a altres tipus d'ull, no té una [[lent]] central o [[retina]], la qual cosa resulta en una baixa [[resolució d'imatge]]. Tanmateix, l'ull compost és capaç de detectar moviments ràpids, veu un ampli rang d'[[angle sòlid]] i, en alguns casos, percep la [[Polarització òptica|polarització]] de la [[llum]].
 
Cada ommatidi consisteix en una lent i un [[rhabdòmerrabdòmer]], que consisteix en un grup de cèl·lules receptores visuals posades en paral·lel o lleugerament girades.
 
Hi ha dos tipus bàsics d'ulls compostos:
* L''''ull d'aposició''' que es pot dividir en dos grups. El típic ull d'aposició té una lent que enfoca la llum provinent d'una direcció sobre el rhabdòmerrabdòmer, mentre que la llum provinent d'altres direccions s'absorveixabsorbeix a les parets fosques de l'ommatidi. L'altre tipus d'ull d'aposició es troba aals l''[[Strepsiptera]]'', en elels qual cada lent forma una [[Imatge òptica|imatge]], i les imatges es combinen en el [[cervell]]. Aquest ull s'anomena ull de superposició neuronal o ull esquizocroal compost.
* El segon tipus s'anomena '''ull de superposició'''. Es divideix en tres tipus: superposició refractant, superposició reflectant i superposició parabòlica. L'ull de superposició refractant té una obertura entre la lent i el rhabdòmerrabdòmer i no té paret. Cada lent reflectareflecteix la llum en un angle igual a l'angle que la rep. El resultat és la formació de la imatge a la meitat del radi de l'ull, on hi ha situades les testes dels rhabdòmersrabdòmers. Aquest tipus d'ull es troba normalment en [[insectes]] nocturns. En els ulls compostos de superposició parabòlica, que es troben en artròpodes com lesels [[efímera|efímeresefemeròpters]], cada faceta de la superfície de l'ull conté una superfície parabòlica que rep la llum d'un reflector i l'enfoca sobre una matriu de sensors. Els [[crustacis]] de cos llarg com gambes, llagostins i llagostes són els únics que tenen ulls de superposició reflectant, que també tenen una obertura però que en lloc de lents utilitzen [[diedre|diedres]] de miralls.
 
Hi ha algunes excepcions dels casos anteriors. Alguns insectes tenen el que s'anomena un ull compost de lent simple, que és un cas intermigintermedi entre l'ull compost de superposició i l'ull de lent simple que es troba al animals d'ulls simples.
 
El cos de l'''[[Ophiocoma wendtii]]'', un tipus de [[ofiuroïdeu]], està covertacovert d'ommatidis, convertint tota la seva pell en un ull compost.
 
== Enllaços externs ==
[[Categoria:Ull]]
[[Categoria:Òptica]]
[[Categoria:EntomologiaAnatomia dels artròpodes]]
 
[[cs:Složené oko]]
16.079

modificacions