Centúripes: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
- {{FVA|data=octubre de 2016}}
No need to merge (one page for ancient city and one page for modern city)
Línia 1: Línia 1:
{{infotaula geografia política}}
{{infotaula geografia política}}
'''Kentoripa''' (llatí '''Centuripa''') fou una ciutat de [[Sicília]] a l'interior de l'illa al sud-oest de l'[[Etna]] in uns 40 km al nord-oest de [[Catània]] (avui [[Centuripe]]).
{{Fusió a|Centuripe|data=gener de 2017}}
'''Kentoripa''' (llatí '''Centuripa''') fou una ciutat de [[Sicília]] a l'interior de l'illa al sud-oest de l'[[Etna]] in uns 40 km al nord-oest de [[Catània]].


[[Tucídides]] diu que era dels [[sículs]]. El [[414 aC]] l'expedició atenenca la va atacar i va obligar a la ciutat a acceptar l'aliança atenenca. El [[396 aC]] Dionís el vell de [[Siracusa]] va fer aliança amb el dèspota de Kentoripa, Damon.
[[Tucídides]] diu que era dels [[sículs]]. El [[414 aC]] l'expedició atenenca la va atacar i va obligar a la ciutat a acceptar l'aliança atenenca. El [[396 aC]] Dionís el vell de [[Siracusa]] va fer aliança amb el dèspota de Kentoripa, Damon.

Revisió del 11:34, 4 feb 2019

Plantilla:Infotaula geografia políticaCentúripes

Localització
Map
 37° 37′ 24″ N, 14° 44′ 22″ E / 37.6233°N,14.7394°E / 37.6233; 14.7394
EstatItàlia
Regió amb Estatut EspecialSicília
Lliure consorci comunalConsòrci Lliure de Comunes d'Enna
MunicipiCenturipe Modifica el valor a Wikidata

Kentoripa (llatí Centuripa) fou una ciutat de Sicília a l'interior de l'illa al sud-oest de l'Etna in uns 40 km al nord-oest de Catània (avui Centuripe).

Tucídides diu que era dels sículs. El 414 aC l'expedició atenenca la va atacar i va obligar a la ciutat a acceptar l'aliança atenenca. El 396 aC Dionís el vell de Siracusa va fer aliança amb el dèspota de Kentoripa, Damon.

En temps de Timoleó era governada pel dèspota Nicodemos que fou enderrocat pel corinti i la ciutat va recuperar la llibertat (339 aC). Més tard va passar a poder d'Agàtocles que hi va posar guarnició. Durant la guerra d'Agàtocles contra Cartago la ciutat es va independitzar i va mantenir la independència.

A la primera guerra púnica Kentoripa era aliada de Hieró de Siracusa al que van ajudar contra els mamertins, i a canvi van rebre una part del territori d'Ameselum, destruïda abans per Hieró. Aquesta aliança va portar a la guerra contra Roma (aliada dels mamertins) i la ciutat fou assetjada pels cònsols Otacilius i Messala. Durant el setge moltes ciutats de l'illa es van sotmetre a Roma però no se sap si Kentoripa va seguir els seus passos immediatament, si bé més tard apareix ja sota domini romà i en bons termes amb els romans.

En temps de Ciceró era una de les cinc ciutats de l'illa que tenia el privilegi de la llibertat i la immunitat de taxes, i va esdevenir una de les ciutats principals de l'illa amb més de deu mil habitants. Una part del territori d'Etna i de Leontins va passar a Centuripa, així com altres territoris més llunyans. Els habitants van patir les exaccions de Verres i els atacs de Sext Pompeu. Els serveis contra aquest foren recompensats per August que va restaurar la ciutat la qual va obtenir la franquícia llatina.

Durant l'imperi la ciutat va decaure. Va existir fins al segle XIII en què fou destruïda per l'emperador Frederic II.

Avui existeix al lloc la ciutat de Centorbi i les ruïnes de la ciutat romana (les muralles, una cisterna, termes i alguns edificis) són properes. De l'època grega s'han trobat alguns objectes i tombes.

Hi va néixer el metge Appuleius Celsus.

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina