Placa de Cocos: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 16: Línia 16:


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==
* [[Dorsal Galápagos]].
* [[Dorsal Galápagos]]
* [[Tectònica de plaques]].
* [[Tectònica de plaques]]


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==

Revisió del 19:49, 10 juny 2019

Mapa de la placa de Cocos

La placa de Cocos és una placa tectònica de la litosfera terrestre. La seva superfície és de 0,07223 estereoradiants, i s'associa generalment a la placa de Rivera.

Cobreix una part de l'est de l'oceà Pacífic incloent l'illa del Coco, a Costa Rica, que ha donat nom a la placa (en anglès, Cocos). No implica cap zona continental i és, per tant, completament oceànica.

La placa de Cocos està en contacte amb les plaques de Rivera, pacífica, de les Galàpagos, de Nazca, de Panamà, del Carib i nord-americana.

Les seves fronteres amb les altres plaques estan principalment formades per la fossa d'Amèrica Central, sobre la costa pacífica d'Amèrica Central, i de les dorsals de les Galàpagos i del Pacífic Est, a l'oceà Pacífic.[1]

El desplaçament de la placa de Cocos es realitza en direcció a l'est, a una velocitat de 8,55 cm cada any, a una velocitat de rotació d'1,9975° per cada milió d'anys, segons un pol eulerià situat a 36° 82' de latitud Nord i 108°63' de longitud Oest (referència: placa pacífica).

La placa de Cocos, juntament amb les plaques de Juan de Fuca, de Nazca, de la Rivera, de l'explorador i de Gorda, constitueixen les restes de la placa de Farallon que durant el Juràssic, per subducció, pràcticament va anar desapareixent del tot a sota del continent americà.

Referències

  1. Grim, Paul J. (1970). "Connection of the Panama fracture zone with the Galapagos rift zone, eastern tropical Pacific". Marine Geophysical Researches, Volumen 1, Número 1, pp.85-90.

Vegeu també

Enllaços externs