Seanad Éireann: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Robot estandarditza i catalanitza referències, catalanitza dates i fa altres canvis menors
editant
Línia 1: Línia 1:
{{Infotaula d'organització}}
{{Infotaula d'organització}}
El '''Seanad Éireann'''<ref>{{ref-web|url=http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/Seanad?q=Seanad+Éireann|títol=Seanad: definition of Seanad in Oxford dictionary (British & World English). Meaning, pronunciation and origin of the word|editor=Oxford University Press|any=2013|website=Oxford Language Dictionaries|consulta= 30 novembre 2013}}</ref> (En català, ''[[Senat]] d'Irlanda'') és la [[cambra alta]] de l'[[Oireachtas]] (el Parlament irlandès), el qual també consta del [[President d'Irlanda]] i el [[Dáil Éireann]] (la [[cambra baixa]]).
El '''Seanad Éireann'''<ref>{{ref-web|url=http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/Seanad?q=Seanad+Éireann|títol=Seanad: definition of Seanad in Oxford dictionary (British & World English). Meaning, pronunciation and origin of the word|editor=Oxford University Press|any=2013|website=Oxford Language Dictionaries|consulta= 30 novembre 2013}}</ref> (en [[català]], ''[[Senat]] d'Irlanda'') és la [[cambra alta]] de l'[[Oireachtas]] (el Parlament irlandès), el qual també consta del [[President d'Irlanda]] i el [[Dáil Éireann]] (la [[cambra baixa]]).


Generalment se'l conèix com '''Seanad''' o '''Senate''' (en anglès), i als seus membres com a senadors (''seanadóirí'' en irlandès, singular: ''seanadóir''). A diferència del Dáil Éireann, els seus membres no són elegits directament, sinó que són escollits per diversos mètodes. Els seus poders són molt inferiors als del Dáil, i només poden retardar l'aplicació de les lleis amb les quals no es troben conformes, enlloc de vetar-les. Ha estat situat, des del seu establiment, a la [[Leinster House]].
Generalment se'l conèix com '''Seanad''' o '''Senate''' (en [[Gaèlic irlandès|gaèlic]] o en [[anglès]], respectivament), i als seus membres com a senadors (''seanadóirí'' en gaèlic; singular: ''seanadóir''). A diferència del Dáil Éireann, els seus membres no són elegits directament, sinó que són escollits per diversos mètodes. Els seus poders són molt inferiors als del Dáil, i només poden retardar l'aplicació de les lleis amb les quals no es troben conformes, enlloc de vetar-les. Ha estat situat, des del seu establiment, a la [[Leinster House]].


== Destacats exsenadors ==
== Destacats exsenadors ==

Revisió del 01:36, 2 set 2019

Infotaula d'organitzacióSeanad Éireann
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipussenat
cambra legislativa electa Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació11 desembre 1922
Governança corporativa
Seu
Format per
Part deOireachtas Modifica el valor a Wikidata

Lloc weboireachtas.ie Modifica el valor a Wikidata

El Seanad Éireann[1] (en català, Senat d'Irlanda) és la cambra alta de l'Oireachtas (el Parlament irlandès), el qual també consta del President d'Irlanda i el Dáil Éireann (la cambra baixa).

Generalment se'l conèix com Seanad o Senate (en gaèlic o en anglès, respectivament), i als seus membres com a senadors (seanadóirí en gaèlic; singular: seanadóir). A diferència del Dáil Éireann, els seus membres no són elegits directament, sinó que són escollits per diversos mètodes. Els seus poders són molt inferiors als del Dáil, i només poden retardar l'aplicació de les lleis amb les quals no es troben conformes, enlloc de vetar-les. Ha estat situat, des del seu establiment, a la Leinster House.

Destacats exsenadors

Referències