Gutai: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Jey (discussió | contribucions)
Cap resum de modificació
m neteja i estandardització de codi
Línia 24: Línia 24:
* [[Performance]]
* [[Performance]]
== Referències ==
== Referències ==
{{referències}}
{{Referències}}

== Bibliografia ==
== Bibliografia ==
* ''Gutai'', catalogue d'exposition, Paris, galerie nationale du Jeu de Paume, Paris, 2000 (en francès)
* ''Gutai'', catalogue d'exposition, Paris, galerie nationale du Jeu de Paume, Paris, 2000 (en francès)

Revisió del 22:08, 16 ago 2020

Infotaula d'organitzacióGutai
Dades
Tipuscol·lectiu artístic
grup artístic Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1954
FundadorJirō Yoshihara, Saburo Murakami, Kazuo Shiraga, Shozo Shimamoto i Kanayama Akiru Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició1972 Modifica el valor a Wikidata
Instal·lació del grup Gutai, a la Biennal de Venècia de l'any 2009

Gutai va ser un grup d'artistes japonesos que realitzaven art d'acció o happening. Va néixer el 1955 a l'entorn de la regió de Kansai (Kyoto, Ōsaka, Kobe). Els seus principals membres van ser Jiro Yoshiho, Sadamasa Motonaga, Shōzan Shimamoto, Saburo Murakami, Katsu Shiraga, Seichi Sato, Akira Ganayama i Atsuko Tanaka.[1]

El grup Gutai va néixer de la terrible experiència de la Segona Guerra Mundial. Rebutgen el consumisme capitalista, realitzant accions iròniques, amb un sentiment de crispació, amb una agressivitat latent (ruptura d'objectes, accions amb fum). Van influir a grups com Fluxus i artistes com Joseph Beuys i Wolf Vostell.

L'iniciador del grup va ser Jiro Yoshiho, que el 1955 va realitzar una acció sobre una cuba de benzina de la guerra, sobre la que apareix en un vaixell inflable. Encara que hi ha un plantejament global, l'artista no dóna explicacions, donant llibertat a la interpretació de l'espectador. En l'acció Cosa estranya movent-se per l'escenari s'embolica en papers, en un escenari pintat, amb una escala, per on es va movent, es percep la influència surrealista de Magritte.

Sadamasa Motonaga va fer Fum, on va instal·lar unes màquines de les que sortia fum, fent accionar unes palanques, com al·lusió a la bomba atòmica. També va realitzar accions amb tubs de plàstic, aigua i llums, produint nombrosos efectes visuals.

Shōzan Shimamoto és autor de Caminin per sobre d'això, realitzat amb una plataforma de fragments oscil·lants per la qual es passava mantenint l'equilibri. En Acció de pintar va imitar el gestualisme de Pollock, amb recipients de vidre amb pintura que va estavellar a terra.

Saburo Murakami va fer Acció de travessar els paravents, unes estructures quadrangulars de paper d'embalatge que penjaven del sostre, sobre les quals es llançava.

Katsu Shiraga va fer La pintura amb els peus, una dansa sobre un suport de paper, amb els peus pintats, influència de les Antropometries d'Yves Klein. En Tornar al fang es va submergir nu en el fang, fins a confondre amb ell, com al·lusió a la mort, al retorn de la matèria primigènia.

Les obres basades en la performance del grup Gutai van ampliar l'informalisme i la action painting fins a transformar-les en actes rituals d'agitació. És sovint, però no sempre, un Art efímer deixant petjades per la fotografia.

Vegeu també

Referències

  1. DDAA. Historia del Arte Espasa (2004) p. 1292

Bibliografia

  • Gutai, catalogue d'exposition, Paris, galerie nationale du Jeu de Paume, Paris, 2000 (en francès)
  • Gutai, Moments de destruction, Moments de beauté, ouvrage collectif, Paris, Blusson, 2002 (en francès)
  • « Gutai : la symbiose avec la matière», Florence de Mèredieu in Histoire matérielle et immatérielle de l'art moderne, Paris, Larousse, 2004|en francès)
  • *DDAA. Historia del Arte Espasa (en castellà). Espasa Calpe, 2004. ISBN 84-670-1323-0. 

Enllaços externs