Precipitació atmosfèrica: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot modifica: ar:هطول
m Robot afegeix: qu:Urmamuq yakukuna
Línia 59: Línia 59:
[[pl:Opad atmosferyczny]]
[[pl:Opad atmosferyczny]]
[[pt:Precipitação (meteorologia)]]
[[pt:Precipitação (meteorologia)]]
[[qu:Urmamuq yakukuna]]
[[ro:Precipitaţii (meteorologie)]]
[[ro:Precipitaţii (meteorologie)]]
[[ru:Атмосферные осадки]]
[[ru:Атмосферные осадки]]

Revisió del 04:29, 12 oct 2008

Pluja tropical a Palapye (Botswana).

Precipitació és un terme meteorològic que es refereix a l'aigua procedent de l'atmosfera, que en forma sòlida o líquida es diposita sobre la superfície de la terra.

És un terme adoptat des de fa decennis encara que deriva de la concepció equivocada que la pluja i altres fenomens es produeixen per una precipitació química.

Formes de precipitació

Mesura de la precipitació

El pluviòmetre mesura directament la precipitació líquida. En el cas d'haver neu al pluviòmetre aquesta es fon amb una quantitat coneguda d'aigua calenta i es determina com a litres d'aigua líquida. El gruix de neu no es pot convertir directament en un volum exacte d'aigua ja que depen de factors com la compactació de la neu.

La precipitació es mesura en milímetres o en litres per metre quadrat. Les dues unitats són equivalents, ja que un litre en un recipient de 1 metre quadrat puja un milímetre.

El gruix de neu es determina amb l'ús de pals de sondeig. De vegades es fa un aforament de la neu d'un lloc amb una estimació de l'aigua disponible quan la neu es fongui o per prevenir allaus.

Vegeu també