Abbàs ibn Abd-al-Múttalib: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Canvis cosmètics
neteja i orto, replaced: Tom nº. → Tom núm., pag. → pàg., ’ → ' (11), desprès → després AWB
Línia 2: Línia 2:
{{orfe}}
{{orfe}}


'''Al-Abbàs ibn Abd-al-Múttalib''' ([[La Meca]], [[566]] – [[Medina]], [[652]]{{CN}}, any 32 de l’[[hègira]]) fou oncle del [[profeta]] [[Mahoma|Muhàmmad]] i d'[[Alí ibn Abi-Tàlib|Alí]], quart [[califa]] [[sunnisme|sunnita]] i primer [[imam]] [[xiisme|xiïta]], i és l'epònim de la dinastia [[abbàssida]]. Fou fill d'[[Abd-al-Múttalib ibn Hàixim]] i membre, per tant, del clan [[haiximita]] de la tribu de [[quraixita|Qurayx]].
'''Al-Abbàs ibn Abd-al-Múttalib''' ([[La Meca]], [[566]] – [[Medina]], [[652]]{{CN}}, any 32 de l'[[hègira]]) fou oncle del [[profeta]] [[Mahoma|Muhàmmad]] i d'[[Alí ibn Abi-Tàlib|Alí]], quart [[califa]] [[sunnisme|sunnita]] i primer [[imam]] [[xiisme|xiïta]], i és l'epònim de la dinastia [[abbàssida]]. Fou fill d'[[Abd-al-Múttalib ibn Hàixim]] i membre, per tant, del clan [[haiximita]] de la tribu de [[quraixita|Qurayx]].


Inicialment va tenir el càrrec de distribuïdor de l’aigua dels pous als pelegrins que retornaven de la Meca. Malgrat que musulmà per llurs sentiments, va combatre a la [[batalla de Badr]] contra el seu nebot, el profeta Muhàmmad.
Inicialment va tenir el càrrec de distribuïdor de l'aigua dels pous als pelegrins que retornaven de la Meca. Malgrat que musulmà per llurs sentiments, va combatre a la [[batalla de Badr]] contra el seu nebot, el profeta Muhàmmad.


Fet presoner en el combat, degué la vida al seu nebot, i desprès serví a aquest amb abnegació inalterable, assolint a ser el seu més fidel amic i deixeble. El [[629]] presidí el casament del profeta amb [[Maymuna]], es convertí l’any següent a la religió de l’[[Alcorà]] amb tota la seva família, malgrat no declarar públicament llur nova creença per temor a perdre la seva fortuna.
Fet presoner en el combat, degué la vida al seu nebot, i després serví a aquest amb abnegació inalterable, assolint a ser el seu més fidel amic i deixeble. El [[629]] presidí el casament del profeta amb [[Maymuna]], es convertí l'any següent a la religió de l'[[Alcorà]] amb tota la seva família, malgrat no declarar públicament llur nova creença per temor a perdre la seva fortuna.


Salvà aquest mateix any a Muhàmmad a la [[Batalla d'Hunayn]], i presidí els funerals d’aquest el [[632]]. Fou un bon guerrer i un dels més savis doctors de l’islam; però la seva ciència la superà el seu fill [[Ibn al-Abbàs]], que arribà a obtenir el sobrenom d'''Intèrpret de l’Alcorà''.
Salvà aquest mateix any a Muhàmmad a la [[Batalla d'Hunayn]], i presidí els funerals d'aquest el [[632]]. Fou un bon guerrer i un dels més savis doctors de l'islam; però la seva ciència la superà el seu fill [[Ibn al-Abbàs]], que arribà a obtenir el sobrenom d'''Intèrpret de l'Alcorà''.


Conquerí la veneració de llurs contemporanis, fins el punt que [[Uthman ibn Affan]], el tercer califa, s’inclinava en presència d’Abbàs i l’acompanyava a la seva casa.
Conquerí la veneració de llurs contemporanis, fins el punt que [[Uthman ibn Affan]], el tercer califa, s'inclinava en presència d'Abbàs i l'acompanyava a la seva casa.


Un dels seus descendents directes, [[Abu-l-Abbàs as-Saffah]], fou el fundador de la poderosa dinastia dels [[abbàssides]].
Un dels seus descendents directes, [[Abu-l-Abbàs as-Saffah]], fou el fundador de la poderosa dinastia dels [[abbàssides]].


== Referències ==
== Referències ==
* Tom . 1 pag. 216 de l’enciclopèdia Espasa.
* Tom núm. 1 pàg. 216 de l'enciclopèdia Espasa.


{{ORDENA:Abbas Ibn Abd-Al-Muttalib}}
{{ORDENA:Abbas Ibn Abd-Al-Muttalib}}

[[Categoria:Companys de Mahoma]]
[[Categoria:Companys de Mahoma]]
[[Categoria:Parents de Mahoma]]
[[Categoria:Parents de Mahoma]]

Revisió del 19:36, 15 gen 2010

Al-Abbàs ibn Abd-al-Múttalib (La Meca, 566Medina, 652[cal citació], any 32 de l'hègira) fou oncle del profeta Muhàmmad i d'Alí, quart califa sunnita i primer imam xiïta, i és l'epònim de la dinastia abbàssida. Fou fill d'Abd-al-Múttalib ibn Hàixim i membre, per tant, del clan haiximita de la tribu de Qurayx.

Inicialment va tenir el càrrec de distribuïdor de l'aigua dels pous als pelegrins que retornaven de la Meca. Malgrat que musulmà per llurs sentiments, va combatre a la batalla de Badr contra el seu nebot, el profeta Muhàmmad.

Fet presoner en el combat, degué la vida al seu nebot, i després serví a aquest amb abnegació inalterable, assolint a ser el seu més fidel amic i deixeble. El 629 presidí el casament del profeta amb Maymuna, es convertí l'any següent a la religió de l'Alcorà amb tota la seva família, malgrat no declarar públicament llur nova creença per temor a perdre la seva fortuna.

Salvà aquest mateix any a Muhàmmad a la Batalla d'Hunayn, i presidí els funerals d'aquest el 632. Fou un bon guerrer i un dels més savis doctors de l'islam; però la seva ciència la superà el seu fill Ibn al-Abbàs, que arribà a obtenir el sobrenom d'Intèrpret de l'Alcorà.

Conquerí la veneració de llurs contemporanis, fins el punt que Uthman ibn Affan, el tercer califa, s'inclinava en presència d'Abbàs i l'acompanyava a la seva casa.

Un dels seus descendents directes, Abu-l-Abbàs as-Saffah, fou el fundador de la poderosa dinastia dels abbàssides.

Referències

  • Tom núm. 1 pàg. 216 de l'enciclopèdia Espasa.