Pressupost participatiu: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 14: Línia 14:
*[http://www.elfigaro.net/par_processos_prc.asp?id=1 Pressupost participatiu a Figaró-Montmany (Barcelona)]
*[http://www.elfigaro.net/par_processos_prc.asp?id=1 Pressupost participatiu a Figaró-Montmany (Barcelona)]
*[http://www.parets.org/ Pressupost participatiu a Parets del Vallès (Barcelona)]
*[http://www.parets.org/ Pressupost participatiu a Parets del Vallès (Barcelona)]
*[http://www.castellarvalles.org/actuacio_detall/_Zc0Ukwcc2G-79xECrZQQbIVCQG1HI-QSr5qhb2ZDPOSyYOeiBpwo_A Pressupost participatiu a Catellar del Vallès (Barcelona)]
*[http://www.castellarvalles.org/actuacio_detall/_Zc0Ukwcc2G-79xECrZQQbIVCQG1HI-QSr5qhb2ZDPOSyYOeiBpwo_A Pressupost participatiu a Castellar del Vallès (Barcelona)]
[[Categoria:Govern]]
[[Categoria:Govern]]
[[Categoria:Democràcia]]
[[Categoria:Democràcia]]

Revisió del 18:28, 10 feb 2010

El pressupost participatiu és el mecanisme de democràcia directa que permet als ciutadans influir o decidir directament sobre els pressupostos públics, generalment el pressupost del seu municipi, mitjançant processos de participació ciutadana.

La primera experiència de pressupost participatiu (Orçamento Participativo) va néixer a la ciutat de Porto Alegre (Río Grande do Sul, Brasil) l'any 1989 després de l'accés al poder del Partido dos Trabalhadores. En un context de fortes desigualtats socials i escassetat de recursos, el nou govern municipal no podia fer front a totes les necessitats de la població ni donar resposta a les expectatives que havia creat entre els més desafavorits. Calia marcar les prioritats d'acció i, per a fer-ho, va comptar amb la societat civil fortament organitzada, donant la paraula als moviments socials. A través d' un sistema assembleari, es va crear una estructura que permetés a la ciutadania decidir com calia distribuir la despesa municipal.

L'objectiu principal del pressupost participatiu a Porto Alegre se centrava en la justícia social: donar poder als qui no en tenen ( empowerment ) i aconseguir que les necessitats dels més desvalguts, sovint oblidades, passin a un primer pla (inversió de prioritats). L'experiència continua vigent, tot i que el canvi de govern municipal l'any 2004 ha introduït modificacions substancials en el procés i els objectius.

Altres ciutats a l'Amèrica Llatina i, més tard, a Europa, han adoptat el pressupost participatiu com a forma de participació ciutadana i de gestió dels recursos municipals, adaptant l'experiència de Porto Alegre al seu propi context i tradició democràtica. Existeix actualment una gran riquesa i diversitat de models i experiències.

A Catalunya, s'estan desenvolupat experiències de pressupost participatiu a municipis petits, com Santa Cristina d'Aro, Figaró-Montmany o Parets del Vallès, i també en ciutats com Sabadell o Sant Boi de Llobregat.

Enllaços externs