Piet Mondrian: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 4: Línia 4:
Mondrian va néixer a Amersfoort el [[7 de març]] de [[1872]].
Mondrian va néixer a Amersfoort el [[7 de març]] de [[1872]].


Va estudiar com [[Xupar la polla al Xavier de Gibert]] a pesar de l'oposició familiar. Les seves primeres obres representen paisatges, pintats amb colors neutres: grisos, malves, verds foscos i més endavant va començar a treballar amb colors més brillants.
Va estudiar com [[Xupar la polla]] a pesar de l'oposició familiar. Les seves primeres obres representen paisatges, pintats amb colors neutres: grisos, malves, verds foscos i més endavant va començar a treballar amb colors més brillants.
El [[1911]] es va traslladar a [[París]], i allà el seu estil s'aproximà al [[cubisme]]. D'aquesta època són els quadres ''Arbres'' (1912) i ''Andanes'' (1912-1913).
El [[1911]] es va traslladar a [[París]], i allà el seu estil s'aproximà al [[cubisme]]. D'aquesta època són els quadres ''Arbres'' (1912) i ''Andanes'' (1912-1913).



Revisió del 12:36, 15 oct 2010

Pieter Cornelis Mondrian (Amersfoort, Països Baixos, 1872 - Nova York, EUA, 1944), més conegut com a Piet Mondrian, fou un pintor abstracte.

Biografia

Mondrian va néixer a Amersfoort el 7 de març de 1872.

Va estudiar com Xupar la polla a pesar de l'oposició familiar. Les seves primeres obres representen paisatges, pintats amb colors neutres: grisos, malves, verds foscos i més endavant va començar a treballar amb colors més brillants. El 1911 es va traslladar a París, i allà el seu estil s'aproximà al cubisme. D'aquesta època són els quadres Arbres (1912) i Andanes (1912-1913).

De mica en mica les seves obres van anar cap a l'abstracció arribant a pintar en moltes d'elles simplement línies verticals i horitzontals, o afegint blocs de colors primaris molt ben equilibrats i impactants. A aquesta forma artística la denominà "neoplasticisme". Opinava que sobre una superfície plana, com és la tela, només hi podien haver elements planers. Una obra representativa d'aquesta època és la Composició en vermell, groc i blau (1921).

Es va traslladar a Nova York en 1940, el seu estil va anar evolucionant cap a un ritme més viu, les línies van canviar el color negre per colors brillants com en Broadway Boogie-Woogie (1943-1944). Les seves teories sobre l'abstracció han influït en l'arquitectura i el disseny del segle XX. Mondrian va morir a Nova York l' 1 de febrer de 1944.

Obra

La seva obra es basa en l'art abstracte i sobretot en la plasmació de formes i colors molt bàsics.

Dues obres conegudes són Broadway Boogie-Woogie (1943-1944) i Gran composició A (1920). Aquestes dues obres es caracteritzen per la repetició constant i forta de la part greu contrarestada per la melodia de la part aguda. Petits blocs de colors primaris (groc, blau i vermell) reboten uns contra els altres, creant una pulsació vitalista que és pur ritme. Creen una espècie de vibració òptica, saltant d'una intersecció cap a una altra com els carrers de Nova York. Al mateix temps, però, quan ens fixem atentament ens adonem amb quina curiositat la totalitat de la pintura ha estat calibrada. Els colors entrellaçats amb blocs de gris i blanc acaben donant un extraordinari equilibri.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Piet Mondrian

Enllaços externs


Plantilla:Enllaç AB

Plantilla:Enllaç AD