Luci Licini Murena (pretor): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 14: Línia 14:
[[Categoria:Gens Licínia]]
[[Categoria:Gens Licínia]]


[[de:Lucius Licinius Murena (Konsul 62 v. Chr.)]]
[[es:Lucio Licinio Murena (pretor 88 a. C.)]]
[[en:Lucius Licinius Murena]]
[[es:Lucio Licinio Murena (cónsul 62 adc)]]
[[fr:Lucius Licinius Murena]]
[[ru:Луций Лициний Мурена]]

Revisió del 03:19, 26 des 2010

Luci Licini Murena (Lucius Licinius Murena) era germa de l'erudit Publius Lucius Murena i fill de Publius Lucius Murena el primer Murena. Fou pretor probablement abans de servir amb Sul·la a Grècia. Era present a la batalla de Queronea (86 aC) on Arquelau, el general de Mitridates VI Eupator, fou derrotat, i en aquesta batalla va dirigir l'ala esquerra i va xocar amb el general Taxiles.

Murena va acompanyar a Sul·la a la Troade on es va signar (84 aC) la pau amb Mitridates. Murena va restar com a propretor romà a Àsia amb el comandament de les dues legions de Fímbria que havien abandonat a aquest i s'havien passat a Sul·la.

La segona guerra mitridàtica fou quasi be obra de Murena. El llegat senatorial Calidi, va donar ordres de parar la guerra però Murena va demanar les ordres per escrit. Finalment Mitridates es va haver de defensar i va guanyar la batalla del riu Halis en la que les forces de Murena van ser derrotades i van patir serioses baixes i es va haver de retirar cap a Frígia.

El 81 aC Sul·la va enviar a Aule Gabini amb ordres estrictes per Murena de parar la guerra, que aquest va haver d'obeir. Va tornar a Roma aquell mateix any i va celebrar un triomf que no mereixia.

Va morir algun temps després. Va deixar al menys un fill de nom Luci Licini Murena, cònsol el 62 aC.